Više poslova nego radnika

Izvor: Politika, 13.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više poslova nego radnika

Podaci omladinskih zadruga pokazuju da zaposlenje najčešće prihvataju osobe koje su u teškoj finansijskoj situaciji

Bez obzira na stalnu kuknjavu da u Srbiji nema posla, izveštaji sa terena, bar od onih koji se bave posredovanjem u zapošljavanju mladih, navode na zaključak da stvari stoje sasvim drugačije.

Svakodnevna ponuda poslova preko omladinskih zadruga izuzetno je šarena, reklo bi se – bogata (i sve bolje plaćena), a mladi, opet, sve probirljiviji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Najniža satnica je 175 dinara, mada postoje i firme sa kojima, u zavisnosti od poslova, može da se ugovori i viša naknada.

Kako ističe Marija Boromisa iz direkcije Omladinske zadruge „Beograd”, u ponudi je više poslova nego radnika jer mladi neće da rade. Interesantno je da se za poslove više interesuju roditelji posle čega ubeđuju podmladak da se prihvati nekog posla.

Ovog trenutka zadruzi je potrebno dvesta radnika, i to na različitim poslovima, od dnevnih fizičkih poslova do rada na duže. Devojke se traže za poslove kafe-kuvarica, spremačica, za rad u kazinu.

Fizički poslovi traju dva-tri dana, ali su najbolje plaćeni (dnevnica 2.300 dinara), ali do zainteresovanih je teško doći. Prema rečima Marije Boromisa, zadrugari teško prihvataju i mnogo bolje poslove. Situacija je ista i kad su u pitanju poslovi sobarica ili spremačica – za njima je velika potražnja, ali devojke i žene beže od tih zanimanja, iako na ovim poslovima mogu ostati i po nekoliko godina. Plata je oko 25.000 dinara, a koliko će biti angažovane zavisi samo od njih. Posao najčešće prihvataju osobe koje su u teškoj finansijskoj situaciji, i to kao most dok ne dođu do boljeg zaposlenja.

Za ove poslove se najčešće, i to u velikom broju, javljaju žene od oko 50 godina, ali, nažalost, zakon ne dozvoljava njihovo angažovanje preko zadruga.

Slična iskustva ima i Ljubomir Vidović iz beogradske Omladinske zadruge „Tragač”, koja svakodnevno može da uposli veliki broj zadrugara.

Trenutno je aktuelno prikupljanje radnih biografija devojaka zainteresovanih za poslove hostesa na predstojećem Sajmu automobila. Mesta ima za 30 do 40 devojaka, koje posle prijave u zadruzi sve pojedinosti ugovaraju sa auto-kućama ili ovlašćenim marketinškim agencijama. Plaćanje se ugovara između devojaka i auto-kuća, s tim što devojke zaista dobijaju ugovoreni iznos, a auto-kuće uredno izmiruju obaveze na ime poreza i doprinosa.

U ovoj zadruzi i dalje su aktuelni poslovi deklarisanja robe, utovara, istovara i pakovanja, za koje je stalno potreban veliki broj radnika. Pored toga, potreban je i veći broj muškaraca sa sopstvenim automobilom za terenske poslove, obilazak prodavnica – terenskih komercijalista. Plata je 20.000-35.000 dinara, plus gorivo, i ovo je angažovanje na duži vremenski period.

Vidović ističe da je ovoj zadruzi konstantno potreban i veliki broj promotorki za različite proizvode, kao i anketara za skoro sve veće gradove u Srbiji. U martu će, kad aktivno krene građevinska sezona, biti potreban i veliki broj radnika ove struke, a minimalna dnevnica za građevinske poslove je neto 20 evra.

Traže se i pomoćni radnici u hotelima, na prvom mestu konobari sa iskustvom, uglavnom za novootvorene hotele na Novom Beogradu. Početna plata je oko 300 evra, plus topli obrok i stan koji je, pored novca, većini najznačajniji.

S. Lučić

[objavljeno: 14.02.2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.