Više od 40 zemalja ima jasan zahtev za Rusiju

Izvor: B92, 04.Mar.2024, 16:40

Više od 40 zemalja ima jasan zahtev za Rusiju

Nakon smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog više od 40 zemalja pozvalo je na međunarodnu istragu.

Rusija mora da dozvoli "nezavisnu i transparentnu međunarodnu istragu njegove iznenadne smrti", rekla je ambasadorka Evropske unije Lote Kundsen na zasedanju Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava u ponedeljak u ime 43 države.

Vlasti tvrde da je on 16. februara u zatvoru u arktičkoj regiji Jamal preminuo prirodnom smrću, no okolnosti njegove smrti i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su nepoznate.

Nakon sahrane njegov tim je još jednom naglasio da će opozicija, izbegla u inostranstvo, nastaviti svoju borbu protiv korupcije ruskih vlasti i političkog aparata predsednika Vladimira Putina.

Ostavština Navaljnog ostaće živa "dok god ima miliona ljudi u Rusiji i svetu koji nisu indiferentni prema tome. Zato ne smemo odustati", poručili su.

Na dan sahrane održani su događaji u celoj zemlji, s desetinama uhapšenih.

Platforma OVD-Info je jutros izvestila da je bilo više od stotinu uhapšenih u dvadeset gradova, uključujući 20 samo u Novosibirsku.

U Moskvi su se juče na sahrani okupile hiljade ljudi. Mnogi od njih su uzvikivali "Putin je ubica!" i "Rusija bez Putina".

Rodbina, pobornici i aktivisti za ljudska prava optužuju Putina da je ubio svog političkog protivnika u zatvoru. Navaljni je već oslabio zbog ranijeg trovanja, a vlasti tvrde da je kolabirao u dvorištu zatvora te da pokušaji oživljavanja nisu uspeli. Kremlj odbacuje odgovornost za njegovu smrt, uoči izbora koji se održavaju od 15. do 17. marta te se na njima očekuje Putinova pobeda za peti mandat na čelu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nezavisnu međunarodnu istragu o smrti Navaljnog traže 43 zemlje

Izvor: Danas, 04.Mar.2024

Ukupno 43 zemlje, uključujući i SAD, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su danas zajednički apel za sprovođenje međunarodne istrage o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u Rusiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.