Virtuelni Dr Hous: Super računar uskoro počinje da leči obolele od raka! (VIDEO)

Izvor: S media, 19.Okt.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelni 'Dr Hous': Super računar uskoro počinje da leči obolele od raka! (VIDEO)

Prošle godine, IBM-ov super računr Watson pobedio je dva najuspešnija igrača popularnog kviza Izazov! u specijalnom izdanju te emisije.

Ove godine, IBM želi da iskoristiti Watsonove specifične prednosti u odnosu na ljudski model zaključivanja kako bi spašavao ljudske živote u bolničkom centru za rak.

Watsonova pobeda u kvizu označila je još jednu eru u napretku veštačke inteligencije.

IBM-ovi injžinjeri naoružali su Watsona sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 200 miliona stranica podataka, uključujući i kompletan tekst Wikipedije. Koristio se složenim algoritmima kako bi prepoznavao ključne reči i zajedničke značajne pojmova, kako bi uspešno prepoznao tačan odgovor.

Ali, osim kao demonstracija tehnoloških mogućnosti, Watsonovi algoritmi uskoro će se koristiti u svrhu spašavanja ljudskih života. Naime, isti algoritmi koji na temelju ograničenih informacija uspevaju da pronađu tačan odgovor, koristiti će se kako bi lekarima pomogli prilikom dijagnoze pacijenata i preporuka za smer lečenja.

Proteklih šest meseci Watson je proveo na ‘virtualnoj specijalizaciji’, vežbajući dijagnostiku uz pomoć aplikacije koju je razvio IBM. Na jesen ove godine, Watson će početi da razmatra stvarne slučajeve.

Lekari će Watsonu predočiti kompletnu istoriju bolesti i aktualne simptome, a Watson će predlagati lečenja uzimajući u obzir sve poznate simptome. Za svako od predloženih lečenja napisaće koliko je siguran u ispravnost i ponuditi i alternative, a potom će lekar donijeti konačnu odluku o lečenju.

Kako napominju u IBM-u, Watson je dizajniran za učenjei veruje kako će u budućnosti biti sve uspešniji u dijagnostici i predlaganju tretmana.

Ukoliko se eksperimentalni period u klinici u Njujorku pokaže uspešnim, Watson bi mogao da postane dostupan online lekarima iz celog sveta.

(Jutarnji.hr)

Foto: IBM

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.