Vijesti: Profesorka prepisala studentov diplomski, objavila ga kao svoj rad

Izvor: B92, 09.Jul.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vijesti": Profesorka prepisala studentov diplomski, objavila ga kao svoj rad

Vanredna profesorika Univerziteta Crne Gore B.L.Đ. kao svoj naučni rad u beogradskom časopisu objavila studentov diplomski, pišu "Vijesti".

Kako pišu "Vijesti", vanredna profesorka Pravnog fakulteta u Crnoj Gori B.L.Đ. doslovno je prepisala rad studenta kojem je na specijalističkim studijama bila mentor i objavila ga kao svoj naučni članak u beogradskom pravnom časopisu "Pravni život".

To pokazuje analiza dvaju radova koju je uradio Centar za građansko obrazovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (CGO), a u koju su "Vijesti" ekskluzivno imale uvid.

Student Đ.D. je specijalistički rad "Uloga i značaj Suda pravde u stvaranju, tumačenju i primeni prava EU" odbranio u junu 2018, a njegova tadašnja mentorka L.Đ. ga je pola godine kasnije, u decembarskom izdanju "Pravnog života", objavila kao svoj i to pod nazivom "Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primeni prava EU - primeri iz prakse".

L.Đ. juče najpri najavila da će odgovoriti na pitanja "Vijesti" upućena mejlom, ali je nešto kasnije tokom dana saopštila da će ipak naknadno saopštiti svoj stav.

Đ.D. rad ima 39 strana, a kako stoji u bibliografiji, citirao je 12 knjiga, dva ugovora Evropske unije, a sastavni dio njegovog rada su i 87 navoda sudske prakse Evropskog suda pravde.

Rad Đ.L. je, kako pišu "Vijesti", drastično manje složen - na svega 12 strana, ali je gotovo do u slovo prepisan.

Đ.D. juče nije odgovarao na pozive redakcije i SMS novinarke "Vijesti".

Đ.D. nekadašnja mentorka je u uvodu svog naučnog rada napravila kompilaciju uvoda i zaključka svog nekašnjeg studenta.

Iako ih nije isto naslovila, a značajno je ih je i skratila, doslovce su prepisana poglavlja - Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode.

Iako je njen student detaljnije objasnio materiju, profesorica je odlučila da kao svoj rad predstavi poglavlja koja je nazvala Ograničenje slobode kretanja robe, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

U radu Đ.D., Glava II naslovljena je kao Uloga suda pravde EU na polju četiri slobode sa osvrtom na bivši drugi i treći stub. Poglavlje Načelo slobode i prometa robe kroz praksu Suda pravde EU je podeljeno na Načelo slobode prometa robe kroz praksu Suda pravde EU, Načelo slobode kretanja lica kroz praksu Suda pravde EU i Načelo slobode vršenja usluga i prometa kapitala u praksi Suda pravde EU.

Prema podacima sa sajta Univerziteta Crne Gore, L.Đ. je diplomirala na podgoričkom Pravnom fakultetu 2007, a godinu dana kasnije magistrirala u Beogradu. Doktorat je, takođe u Beogradu, odbranila 2012.

Ona trenutno predaje predmete Osnovi prava EU, Diplomatija i bezbjednosne službe, Diplomatsko i konzularno pravo, Međunarodno humanitarno pravo, Evroatlantske integracije...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Profesorka PREPISALA diplomski svog studenta?!

Izvor: Mondo, 09.Jul.2019

Vanredna profesorka Univerziteta Crne Gore B.L.Đ. "prisvojila" je diplomski rad svog studenta i u beogradskom časopisu objavila kao svoj naučni rad...Foto: MONDO/Danilo Jauković..Podgoričke "Vijesti"  navode da je anredna profesorka Pravnog fakulteta B.L.Đ. doslovno prepisala rad studenta kojem...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.