Vestvud bi Železaru za jedan dolar

Izvor: Danas, 05.Avg.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestvud bi Železaru za jedan dolar

Beograd - Među pet ozbiljnih kompanija sa kojima Vlada Srbije pregovara o prodaji Železare Smederevo nalazi se i konsultantska kuća Vestvud, koja je izrazila spremnost da je preuzme za jedan dolar i da u njeno poslovanje uloži do 450 miliona dolara u roku od pet godina, ali samo pod uslovom da dogovor o kupovini postigne u direktnim pregovorima sa državom, odnosno bez ikakvog raspisivanja tendera i razgovora sa drugim potencijalnim investitorima.

Vestvud je, kako saznaje Danas, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ovakvu ponudu Vladi Srbije dostavio još u martu, a 17. jula je održao i sastanak sa radnom grupom za prodaju Železare na kojem je srpskoj strani predstavio sve detalje svog predloga. Po toj ponudi, u koju je Danas imao uvid, Vestvud je spreman da za dolar kupi Železaru, ali bez ikakvih dugova i poreskih obaveza.

Kompanija se obavezala i radnicima podigne zarade, tako da prosečna neto plata u železari dostigne 500 evra, ali je navela da zadržava pravo da u narednih pet godina otpušta po pet odsto radne snage godišnje, što znači da bi u tom periodu otkaz u Železari moglo da dobije više od 1.100 ljudi. Vestvud se obavezao i na održavanje proizvodnje u narednih pet godina i obećao investicije od 450 miliona dolara, s tim što se najveći deo njih ne odnosi na ulaganje u modernizaciju proizvodnje, već u obrtna sredstva.

Naime, Vestvud bi uložio 150 miliona dolara svojih sredstava i još 300 miliona bi pozajmio od banaka, po očekivanoj kamati od devet odsto godišnje i rokom otplate od šest godina. Kompanija bi ove godine uložila sedam miliona dolara u početak rada peći broj 1, kako bi se njen proizvodni kapacitet povećao na 2,2 miliona metričkih tona čelika godišnje. Još šest miliona bi uložila u tri nove peći za ugalj u Kučevu, dok bi u 2015. izgradila prugu između Smedereva i Luke za pet miliona dolara, a 2016. bi potrošila 17 miliona dolara za zamenu dotrajale automatske i električne opreme. Vestvud bi istovremeno uložio i 22 miliona dolara u unapređenje sistema radi smanjenja zagađenja, 2017. bi uložio 23 miliona dolara u izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda, a 2020. još sedam miliona za instalaciju novog transportnog sistema za čelik unutar fabrike.

Ukupna ulaganja u Srbiji bi stoga bila 87 miliona dolara, a ne 450 miliona. Ostatak obećanih investicija odnosi se na kupovinu rudnika rude gvožđa u Republici Srpskoj za 100 miliona dolara i na kupovinu proizvodne opreme za rudnik gvožđa u Makedoniji, po ceni od 30 miliona dolara.

Vestvud je obećao da će stupiti u pregovore sa Fijatom o tome da italijanski gigant postane kupac 500.000 metričkih tona galvanizovanog lima godišnje, u kom slučaju bi u Železari Smederevo od 2016. počela gradnja fabrike za galvanizaciju po ceni od 130 miliona dolara. Ova investicija, međutim, nije izvesna, jer se ne zna da li bi Vestvud i Fijat postigli obostrano zadovoljavajući dogovor.

Ova investiciona kuća predviđa da bi Železara ove godine ostvarila gubitak od 19,1 milion dolara, ali da bi već sledeće neto prihod dostigao 197,7 miliona dolara.

Vestvud je obećao i da će redovno izmirivati sve svoje obaveze, a naročito za struju i gas, ali uz uslov da ove energente dobija po 10 odsto nižoj ceni od redovne.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.