Vesić otvorio radove na uređenju biciklističke staze do Ušća: Grad ulaže u biciklizam!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić otvorio radove na uređenju biciklističke staze do Ušća: Grad ulaže u biciklizam!

Radovi će trajati 90 dana

Javno komunalno preduzeće "Beograd put" započelo je danas radove na uređenju nove biciklističke staze u Beogradu, koja će se pružati od hotela Jugoslavija do Ušća, kaže gradski menadžer Goran Vesić, navodeći da će radovi trajati 90 dana, a vrednost investicije je oko 30 miliona dinara.

Završena prva faza obnove Skadarlije, od septembra druga

Dužina staze je 1,9 kilometara, a širina 3,5 metra, napominje Vesić, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji je kao član gradskog veća zadužen za omladinu i sport još 1997. godine gradio prvu i još uvek najveću biciklističku stazu, od 25. maja do Ade Ciganlije.

On je istakao da je uređenje staze još jedan dokaz da Grad Beograd ulaže u biciklizam, podsetivši da sada u prestonici ima 83 kilometra biciklističkih staza.

- Ovo je ulaganje grada u Novi Beograd, skoro ste mogli da vidite primedbe opštine Novi Beograd u vezi sa budžetom, ovo samo pokazuje da su naše najveće investicije na Novom beogradu i da nismo zaboravili građane Novog Beograda bez obzira na to što njihovo opštinsko rukovodstvo ne odvaja novac za ovakve stvari i ne pokušava da uradi bilo šta što je njima važno - rekao je Vesić.

Kaže da je značajno što se sada taj deo grad uređuje na drugi način.

- Tokom jeseni će biti otvoren Muzej savremene umetnosti, a grad je predvideo da oko samog muzeja uradi čitav niz novih staza, dečijih i sportskih igrališta, kako bi ova zelena površina koja je očuvana i jedna je od retkih koja nije napadnuta divljom gradnjom, dobila sadržaj, i da od nje napravimo park - rekao je gradski menadžer.

Glavni urbanista Milutin Folić ukazuje da su veliki svetski gradovi razumeli da saobraćajne gužve i zagađenja mogu da reše uvođenjem ekološki prihvatljivih vidova saobraćaja, a to je svakako bicikizam.

- Izgradnjom biciklističkih staza, mi dobijamo infrastrukturu, koja će omogućiti da u Beogradu bicikl ne bude samo sredstvo za rekreaciju, nego prevozno sredstvo - rekao je Folić novinarima prilikom obliaska radova na Novom Beogradu.

On je istakao da je Grad Beograd napravio strategiju "Bicikliraj Beogradom", navodeći da ona podrazumeva četiri pravca razvoja biciklizma u glavnom gradu, između ostalog, izgradnju primarne mreže od 120 kilometara, kao i postavljanje parkinga za bicikle.

- Mi u narednih nekoliko nedelja raspisujemo konkurs za operatere javnim biciklima. To znači da će opstojati javni bicikli, a prvih pola sata korišćenja biće besplatno za građane - rekao je glavni urbanista i dodao da će se istovremeno raditi na promociji biciklizma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.