Veselji: Rezolucija o dijalogu sa Srbijom otvorena za doradu

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji: Rezolucija o dijalogu sa Srbijom otvorena za doradu

Na inicijativu predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija održan je sastanak s predstavnicima političkih partija s ciljem usaglašavanja stavova o rezoluciji o dijalogu Kosovo - Srbija. Sastanku nisu prisustvovale dve najveće opozicione partije Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, ali jesu Socijaldemokratska partija i Alternativa.

Veselji je nakon sastanka izjavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosovo ne treba da dozvoli Srbiji da se pokaže snažnija, te da državni interesi moraju biti iznad partijskih.

On je opoziciji poručio da teritorija Kosova nije partijska bitka i da evroatlantska budućnost zemlje mora biti iznad svega.

"Istorijska greška je da usled naše razjedinjenosti, nepostizanjem koncenzusa, damo prostora Srbiji da sebe pokaže modernom i da pružimo mogućnost predsedniku Srbije Vučiću da govori u naše ime", rekao je Veselji.

Veselji, koji lider Demokratske partije Kosova, naveo je da je današnji sastanak bio konstruktivan i da rezolucija koju su tokom vikenda predložile partije vladajuće koalicije ostaje otvorena za doradu.

Takođe je kazao da su se svi prisutni složili da vlast i opozicija treba da imaju jedinstven stav u odnosu na Srbiju i da se kaže "ne" formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom koja bi imala izvršna ovlašćenja.

Dardan Sejdu, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije, istakao je da se koncenzus o dijalogu sa Srbijom postigne u Skupštini, jer nema logike pričati sa distance.

"Samo tako, za istim stolom diskutujući o temama, možemo zajednički pronaći rešenja. Ono što je dobro sa ovog sastanka je da se politika u ovoj Republici prebaci sa neprijateljskih diskusija jednih prema drugima na sučeljavanje argumentima i suprostavaljanje za stolovima u institucijama", kazao je Sejdiu.

Poslanica i predsednica Alternative Mimoza Kusari-Lila ocenila je da se mora sesti, diskutovati i postići koncenzus, jer je "Kosovo trenutno potpuno institucionalno blokirano za donošenje odluka o tako osetljivom procesu kakav je dijalog sa Srbijom".

"Kosovo treba da ima jednu državnu platformu, koja je jedinstvena i usaglašena među celim albanskim političkim spektrom. Da li to imamo? Nemamo. Takođe smatramo da ukoliko se ne postigne konsenzus između političkih partija Albanaca, uključujući i Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, onda treba ići na vanredne izbore na Kosovu", kazala je ona.

Kusari-Lila je, ipak, naglasila da je od Veselija zatraženo da pronađe način direktne komunikacije sa dvema najvećim opozicionim partijama u cilju postizanja političkog koncenzusa.

Nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači ovog leta izneo ideju o korekciji granice sa Srbijom, opozicione partije Socijaldemokrate i DSK-a, pojedinačno, a potom i vladajuća koalicija, predložile su rezolucije koje sve imaju isti kontekst - da se o teritoriji Kosova ne može pregovarati.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Veselji: Kosovo ne može biti bojno polje

Izvor: BKTV News, 11.Okt.2018

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji održao je danas sastanak sa predstavnicima vladajućih i opozicionih političkih stranaka kako bi harmonizovali stavove o rezoluciji za dijalog sa Srbijom...Na sastanku koji je sazvao Veselji prisustvovali su predstavnici vladajućih stranaka, uključujući...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.