Sjajna vest: Vučić o lečenju SMA; Od septembra obavezni skrining

Izvor: B92, 14.Jul.2023, 08:45

"Sjajna vest": Vučić o lečenju SMA; Od septembra obavezni skrining

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio sinoć, tokom gostovanja na televiziji, da će država pomoći deci koja boluju od najtežih bolesti.

Govoreći o malom dečaku iz Novog Sada Lavu Teodoroviću, kome treba najskuplji lek Zolgensma, Vučić je rekao da se nada da ćemo doneti pravilnik po kome će država maksimalno za osmoro dece na godišnjem nivou platiti taj lek.

"To će biti teško, ne zato što nemamo para, već moramo da spuštamo deficit", rekao je Vučić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Dodaje i da je doneta odluka da se svakom detetu na rođenju radi test za spinalnu mišićnu atrofiju.

"Mi ćemo ove godine, od današnjeg dana do kraja godine, za retke bolesti i za lečenje retnih bolesti i lečenje u inostranstvu uložiti 30 novih miliona evra", rekao je on.

RFZO će od septembra omogućiti obavezni skrining na spinalnu misićnu atrofiju (SMA), što znači da će se o trošku države sprovoditi kod svih novorođenih beba u svim porodilištima u Srbiji.

Profesor dr Dimitrije Nikolić sa Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" rekao je za "Novosti" da je izuzetno dobra vest za Srbiju najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da država preuzima na sebe deo lečenja za decu obolelu od SMA.

"Pozdravljamo nameru vlasti da se pomogne tim pacijentima, i da im se konkretno omogući perspektiva za potpuno uredan rast i razvoj. To je zaista sjajna vest, i u napozitivnijem smislu bih i prokomentarisao i najavu za otpočinjanje neonatalnog skrininga, sve novorođene dece na spinalnu mišićnu atrofiju, čime će se značajno podići kvalitet usluge i dijagnostikovanja ovih pacijenata", pojašnjava prof. dr Nikolić.

"Imajući u vidu iskustva svih razvijenih država, neonatalni skrining je najbolja moguća metoda za rano otkrivanje ovih pacijenata i za počinjanje terapije do ispoljavanja prvih simptoma, čime će se postići najbolji rezultati u lečenju i čime više nećemo imati obolelih pacijenata sa razvijenom klinčikom slikom ove teške i podmukle bolesti", ističe prof. dr Nikolić za Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.