Izvor: Politika, 16.Dec.2014, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki rat i mali čovek

„Izašla je naredba da niko iz kuće ne sme izaći pre pet sati i četvrt. Sirote žene! One porane još u tri sata da uhvate red za mleko – pa ne znajući za tu naredbu, mnoge su jutros stradale. Odvedene su u podrum i puštene u 9 sati.” Ovo je jedan od izvoda iz dnevnika Natalije Aranđelović koji je vodila od jeseni 1915. godine do jeseni 1918. godine. Njene zabeleške samo su deo raznovrsne građe koju čine predmeti, fotografije, arhivski dokumenti i audio-snimci predstavljeni na izložbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Veliki rat i mali čovek” u Etnografskom muzeju. Autori postavke su Vesna Bižić-Omčikus, Vesna Marjanović, Mirjana Kraguljac-Ilić, Tatjana Mikulić i Jelena Tucaković. One su se potrudile da otkriju svedočanstva o nepoznatim vojnicima, junacima, hrabrim i odvažnim ženama i majkama koji su se borili za svoju otadžbinu. U muzejsko zdanje autorke su donele priče o ljudima koji su odolevali iskušenjima da bi sačuvali svoju čast. Bili su to časni „mali” ljudi iz srpskih sela i gradova, pobednici Velikog rata.

Pažnju posetilaca plenile su fotografije napravljene u koloni našeg naroda i vojske koja je spas tražila preko snegom zavejanih gudura Albanije, tu su i slike vojske u borabama ili u trenucima predaha između dve bitke. U objektivu se našlo i puštanje golubova pismonoša za Niš, iz štaba Limskog odreda, u Vardarištu 1914. godine. Postavka pokazuje i da se tokom ratnih i gladnih dana nisu zaboravljali običaji, vaspitanje dece, negovanje komšijskih odnosa, verski praznici, rođendani...     

Pre obilaska ove dokumentarne riznice, posetiocima se obratio ministar kulture Ivan Tasovac rečima da se ne bi složio sa tezom da postoje veliki i mali ratovi, niti da treba da se delimo na velike i male ljude.

– Svaki rat je – u svom bezumlju i razornoj sili – veliki zato što sa sobom nosi ogromnu patnju i stradanje. A svaki čovek, koji doživi tu nesreću da iskusi rušilačku snagu rata, postaje veliki ako se u svakodnevnom životu, u odnosu prema sebi i drugima, opredeli za očuvanje ljudskog dostojanstva. Upravo u tome se ogledaju dometi svake kulture – kazao je Tasovac. 

Ministar kulture ocenio je da smo tokom ove godine dostojno obeležili stogodišnjicu početka Prvog srpskog rata i da imamo puno razloga da budemo optimističniji nego prethodnih godina kada je srpska kultura u pitanju. On je napomenuo da za pet dana počinje dugoočekivana sanacija Narodnog muzeja, a da je u toku obnova zgrade Muzeja savremene umetnosti. Tasovac je najavio rekonstrukciju Manakove kuće – objekta u sklopu Etnografskog muzeja. Ovo kulturno zdanje Manaka Mihailovića, sagrađeno oko 1830, dobiće novi sjaj u 2015. godini.

O značaju postavke govorili su i dr Mirjana Menković, direktorka Etnografskog muzeja, i pisac Aleksandar Gatalica.

A. Kurteš

objavljeno: 16.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.