Veliki rat - Avijacija

Izvor: RTS, 08.Feb.2014, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki rat - Avijacija

Srbija je Veliki rat dočekala sa četiri aviona, dva balona i šest pilota. Prvi sukob nad Balkanom desio se kada je austrougarski pilot pucao pištoljem u pilota Miodraga Tomića. Prvi srpski avion naoružan mitraljezom dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao upravo Tomić.

Na početku Prvog svetskog rata avioni su u svim zemljama korišćeni uglavnom za osmatranja, izviđanja i pomoćne zadatke. Nisu bili naoružani, a piloti su nosili samo foto-aparate >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kojima su fotografisali pozicije neprijatelja. Srbija je Veliki rat dočekala sa četiri aviona, dva balona i šest pilota.

Zabeleženo je da su prilikom jednog izviđačkog susreta u vazduhu, srpski pilot Miodrag Tomić i njegov austrougarski kolega čak mahnuli jedan drugom.

Slađana Zarić, urednica RTS-a i autorka filma "Vek odvažnih" za Jutarnji program RTS-a, objašnjava kako je došlo do prvog napada u vazduhu.

"Sledeći put kada su austrougarski piloti nadletali ponovo teritoriju Srbije, austrougarski pilot je imao pištolj i on je pucao na pilota Tomića. Možemo reći da je upravo to pucanje iz pištolja prvi vazdušni boj koji se nad teritorijom Balkana dogodio. Govorimo o vremenskom periodu, početak spetembra 1914", kaže Zarićeva.

Kiša smrtonosnoh strelica

Prvi srpski avion naoružan mitraljezom, dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao takođe Miodrag Tomić. U tom periodu, zahvaljujući pomoći francuske Vlade, srpsko vazduhoplovstvo brojalo je 12 aviona. Zajedno sa novim avionima, koji su iz Francuske stigli kao pomoć, stiglo je i posebno naoružanje - čelične igle koje su piloti bacali iz vazduha.

"Te strelice su u snopu, ali prilikom bacanja, ubrzanja, zemljine teže, taj snop se raspada i  strelice kreću da lete na sve strane. Kažu da je pokrivenost bila 100 metara kvadratnih i da je zabeleženo da je tako jedna strelica probila konjanika, konja i zabola se u zemlju", objašnjava Zarićeva.

Ko su Crveni baron i cirkus?

Pravi vazdušni rat odvijao se između 1916. i 1918. Najspecifičnije su bile lovačke borbe na zapadnom frontu, koje su inspirisale brojne književnike i reditelje.

Francuski pilot Roland Garos izmislio je novi načn pucanja iz mitraljeza između propelera, a svaki pilot koji bi oborio bar pet aviona postao bi ratni heroj. Najuspešniji među njima, sa čak 80 oborenih aviona, bio je Manfred fon Rihthofen, poznatiji kao Crveni baron. Upravljao je crvenim Fokerovim trokrilcem. U takvim avionima letela je i cela njegova jedinica koju su zvali Cirkus.

"Završio je nesrećno, tako što ga je u vazduhu oborio jedan početnik iz britanskog vazduholpovstva, koji je prosto sasvim slučajno pripucao na Rihthofenov avion. Rihthofen je nastradao. Reklo bi se da je to bio paradoks Rihthofenove istorijske i vazduhoplovne uloge, da ga obori jedan profesionalac na početku karijere", kaže istoričar Bojan Dimitrijević.

 

Srpski avioni prvi transportuju ranjenike

U novembru 1915. godine, u momentu kada se srpska vojska povlači prema Albaniji, naši avioni ulaze u istoriju sanitetske avijacije. Tada se prvi put u svetu, za transport bolesnih i ranjenih koristi avion.

Posle ovog povlačenja, srpska avijacija se oporavljala na Krfu i tek uz pomoć saveznika 1916. stvoreno je jako vazduhoplovstvo, koje je na Solunskom frontu izvelo više od 3.000 borbenih letova.

 

"Ono što je najbitnije jeste da je srpska avijatika dala značajan doprinos borbama tokom 1916. i 1917. godine i obezbedila našim trupama siguran prodor u dubinu neprijatelja prema Dobrom polju i prema Vardaru", zaključuje Dimitrijević.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Veliki rat – Avijacija

Izvor: BKTV News, 08.Feb.2014

Srbija je Veliki rat dočekala sa četiri aviona, dva balona i šest pilota. Prvi sukob nad Balkanom desio se kada je austrougarski pilot pucao pištoljem u pilota Miodraga Tomića. Prvi srpski avion naoružan mitraljezom dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao upravo Tomić.. Na...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.