Veliki rat – Avijacija

Izvor: BKTV News, 08.Feb.2014, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki rat – Avijacija

Srbija je Veliki rat dočekala sa četiri aviona, dva balona i šest pilota. Prvi sukob nad Balkanom desio se kada je austrougarski pilot pucao pištoljem u pilota Miodraga Tomića. Prvi srpski avion naoružan mitraljezom dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao upravo Tomić.
Na početku Prvog svetskog rata avioni su u svim zemljama korišćeni uglavnom za osmatranja, izviđanja i pomoćne zadatke. Nisu bili naoružani, a piloti su nosili samo foto-aparate kojima su >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << fotografisali pozicije neprijatelja. Srbija je Veliki rat dočekala sa četiri aviona, dva balona i šest pilota.
Zabeleženo je da su prilikom jednog izviđačkog susreta u vazduhu, srpski pilot Miodrag Tomić i njegov austrougarski kolega čak mahnuli jedan drugom.
Slađana Zarić, urednica RTS-a i autorka filma “Vek odvažnih” za Jutarnji program RTS-a, objašnjava kako je došlo do prvog napada u vazduhu.
“Sledeći put kada su austrougarski piloti nadletali ponovo teritoriju Srbije, austrougarski pilot je imao pištolj i on je pucao na pilota Tomića. Možemo reći da je upravo to pucanje iz pištolja prvi vazdušni boj koji se nad teritorijom Balkana dogodio. Govorimo o vremenskom periodu, početak spetembra 1914″, kaže Zarićeva.
Kiša smrtonosnoh strelica
Prvi srpski avion naoružan mitraljezom, dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao takođe Miodrag Tomić. U tom periodu, zahvaljujući pomoći francuske Vlade, srpsko vazduhoplovstvo brojalo je 12 aviona. Zajedno sa novim avionima, koji su iz Francuske stigli kao pomoć, stiglo je i posebno naoružanje – čelične igle koje su piloti bacali iz vazduha.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.