Veliki dan za 14 evropskih država: Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2017, 06:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki dan za 14 evropskih država: Danas se obeležava Međunarodni dan Dunava

Konvencija o zaštiti reke Dunav je potpisana 29.06.1994. godine

Međunarodni Dan Dunava obeležava se danas u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava koja je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite reke Dunav, na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Gugl oteo teritoriju Srbiji: Granica na Dunavu prekrojena i pripojena Hrvatskoj! (MAPA) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Kako se navodi, cilj konvencije je podizanje svesti o očuvanju reke kod što većeg broja ljudi i apelovanje na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

- Pokrajinski zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada trenutno radi na istraživanju i valorizaciji radi zaštite novih prostora pored Dunava. Dunavski ritovi "Ritovi i ade: Neštin-Ledinci", Slatine donje Mostonge i Zaštićeno stanište "Pančevačke ade". Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja - navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode pozdravlja odluku Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera", koji je odlučio na svom ovogodišnjem zasedanju u Parizu, 16.juna 2017., da područje „Bačko Podunavlje" bude upisano u Svetsku listu rezervata biosfere.

Upisom „Bačkog Podunavlja" na listu rezervata biosfere, kako se navodi, načinjen je presudan i odlučujući korak u daljem prožimanju zaštite prirode i njenog održivog korišćenja na područjima uz Dunav i Mostongu u Bačkoj.

- Sada predstoji veliki posao na mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere - navedeno je u saopštenju.

, u Sofiji od strane podunavskih zemalja i Evropske unije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.