Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 16:51

Velikani Podrinja na delu Stevana Čalića

Ljubitelji umetnosti u Šapcu obeležavaju 130 godina od rođenja velikana Stevana Čalića, umetnika koji se iz rodnog Kupinova na školovanje otisnuo u svet i po povratku u domovinu za život i rad odabrao Šabac. U Narodnom muzeju u tom gradu čuva se njegova najveća i jedna od najpoznatijih slika "Velikani Podrinja" delo iz 1937.
Više od osam decenija posetioci u Šapcu zadivljeno stoje ispred slike Stevana Čalića, koja je vizuelna hronika naše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istorije i kulture. Na velikom platnu formata dva i po puta četiri metra, Vuku Karadžiću na poklonjenju naslikani Stojan Novaković, Janko Veselinović, Laza Lazarević, Karađorđe, ukupno 17 velikana. Znalački postavljena u tri plana od posmatrača ka dubini slike, ovo delo najpre je trebalo da bude zastor za đačku pozorištu predstavu u Šabačkoj gimnaziji.
 
"Pretpostavka je da je Stevan Čalić bio upućen u nekakva slična ostvarenja koja je radio i njegov profesor na likovnoj akademiji u Pragu gde je Stevan Čalić studirao. Reč je o Vlahi Bukovcu i njegovoj čuvenoj slici ,,Ilirski preporod,, koja je rađena kao zastor za Kazalište u Zagrebu, te Stevan Čalić odlučuje da sve značajne ličnosti iz istorije, književnosti i kulture srpskog naroda koji su poticali sa ovog našeg podneblja predstavi na ovoj slici", navodi Tatjana Marković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
Za slikanje ovako velikih figura na monumentalnom platnu, Stevan Čalić koristio je kao modele ljude iz svog okruženja, pre svega svoje učenike. Tako se na centralnom delu slike pojavljuje žena koja im je donosila sir i mleko i ona u rukama drži klasje i simbolizuje rodnu Pocerinu, dok devojka koja drži cveće u rukama je njegova učenica i ona je simbol lepote Mačve.
Slika Velikani ili Slava Podrinja najpre se nalazila u Učiteljskom internatu da bi nakon konzervacije i preseljenja u zgradu muzeja u Šapcu zauzela centralni deo stalne postavke.
"Njen značaj prevazilaze ne samo njene impresivne i zaista monumentalne dimenzije, sama činjenica da se na toj slici nalaze sve te značajne ličnosti u mnogome govori da ovakvi predmeti ne mogu ostati nezapamćeni i neprimećeni", kaže Tatjana Marković.
Umetnički opus Stevana Čalića broji oko 250 slika akvarela i crteža, kao i stotinak ikona za sedam ikonostasa. Bio je slikar ljudi i prirode, emotivan i racionalan, a njegovo delo simbol je najvišeg dometa kulture prve polovine dvadesetog veka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.