Velika akcija u Španiji: Razbijen ogranak balkanskog kartela, zaplenjen kokain VIDEO

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 20:42

Velika akcija u Španiji: Razbijen ogranak balkanskog kartela, zaplenjen kokain VIDEO

Španska nacionalna policija saopštila je danas da smatraju da su "potpuno razbili" ogranak balkanskog kartela koji je delovao iz provincije Valensije.

Kako navode, rukovodeći velikim pošiljkama kokaina koji je distribuirao širom mediteranske obale.

Ovo je jedna od najaktivnijih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom albanskog porekla, u kojoj je zaplenjeno više od 820 kilograma kokaina i uhapšeno 17 osoba, uključujući vođu grupe, u tri različite faze.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U izvršenih osam pretresa oduzeto je 226.500 evra u gotovini, tri GPS uređaja za detekciju elektronskih uređaja, 13 vozila (pet sa duplim dnom, inače skrovišta za prevoz droge) i dva inhibitora, između ostalog. Istraga, koju je sprovela jedinica za drogu i organizovani kriminal (UDICO) Nacionalne policije Valensije uz podršku centralnog Udico-a, imala je saradnju sa HSI (International Securiti Investigations), operativnom sekcijom američke agencije koja bavi se nacionalnom bezbednošću te zemlje.

Operacija Alianza-Colaborazione je razvijena dvanaest meseci i sprovedena je u tri faze izvršenja.

Istraga je počela početkom 2023. godine nakon saznanja za postojanje kriminalne organizacije koja je, predvođena albanskim državljanima koji žive u Valensiji, bila posvećena krijumčarenju kokaina velikih razmera, kao i pranju novca.

Najpre je u potpunosti identifikovan vođa organizacije, koji je upravljao nekoliko kompanija sa sedištem u našoj zemlji, koristeći vrhunska vozila za svoja putovanja.

Agenti su identifikovali druge članove kriminalne mreže, što im je omogućilo da preciziraju njenu strukturu, kao i otkrivanje nekoliko luksuznih kuća i industrijskih skladišta u različitim delovima Valensije koje je organizacija imala.

Pored toga, locirali su i autopraonicu koju je kriminalna mreža koristila kao nervni centar, pošto su se tu održavali glavni sastanci radi raspodele funkcija i davanja instrukcija članovima grupe.

Prošlog jula, istražitelji su otkrili dva vozila koja pripadaju kriminalnoj organizaciji u l'Elijani. Po izlasku iz tog područja presretnuta su oba vozila i utvrđeno je da su u njima bili kontejneri u kojima se nalazilo ukupno 100 paketa kokaina.

Agenti su uhapsili dvojicu vozača, koji su obavljali funkciju "kurira" i odlazili u zajednicu Mursija kako bi isporučili narkotičnu supstancu drugim grupama za trgovinu drogom.

U septembru prošle godine, drugo vozilo kriminalne grupe presretnuto je nakon što je pobeglo velikom brzinom i pregazilo agenta u Muserosu, a nalazilo se nekoliko kilometara dalje od mesta gde je bilo napušteno sa 40 kilograma kokaina unutra.

Konačno, prošlog januara, u Benikasimu, istražitelji su otkrili kombi i vozilo u sumnjivom stavu koji su navodno povezani sa organizacijom.

Agenti su počeli da nadgledaju i odlučili da presretnu oba vozila, pri čemu je kombi pobegao u akciji koja je učesnike u saobraćaju "izložila ozbiljnom riziku", kako je precizirala Nacionalna policija u saopštenju.

Nakon potere, policajci su uhapsili vozača kombija dok je pokušavao da pobegne. Unutra su pronašli 320 kilograma kokaina skrivenog u kartonskim kutijama.

U poslednjoj fazi policijske akcije izvršeno je osam pretresa kuća i mesta koje koriste pripadnici kriminalne mreže. Među ovim akcijama izdvaja se zaplena još 350 kilograma kokaina u jednoj od kuća, kao i više od 200.000 evra u gotovini u drugom od pretresa.

Neophodno je istaći i "visok nivo sofisticiranosti razbijene zločinačke organizacije", navodi Nacionalna policija.

U stvari, agenti su zaplenili različite elektronske uređaje kao što su napredni GPS ometači i mikrofoni kako bi izbegli uređaje za praćenje i slušanje.

Osumnjičeni su privedeni pravdi, a dežurni sudovi su na zahtev Tužilaštva za borbu protiv droge naložili svima pritvor. Pored toga, istražitelji su uhapsili i članove organizacije zadužene za obezbeđivanje logistike i infrastrukture neophodne za razvoj nezakonite aktivnosti, upravljanje ugovorima o zakupu različitih kontrolisanih nekretnina.

Operacija je zadala težak udarac istočnjačkim organizacijama osnovanim u Španiji, prilikom čega je postignuta potpuna demontaža grupe hapšenjem njenih 17 članova zbog navodnih krivičnih dela pripadnosti kriminalnoj organizaciji, trgovine drogom, pranja novca i napada na policijske službenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaplijenjeno više od 820 kilograma kokaina

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Feb.2024

​VALENSIJA - Španska policija zaplijenila je u Valensiji više od 820 kilograma kokaina i uhapsila 17 pripadnika "balkanskog kartela" koji imaju kontakte u Latinskoj Americi, Evropi i Dubaiju.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.