Velika Britanija i Francuska: Kralj Čarls Treći održao govor pred francuskim Senatom

Izvor: B92, 21.Sep.2023, 13:01

Velika Britanija i Francuska: Kralj Čarls Treći održao govor pred francuskim Senatom

Članovi kraljevske porodice su u trodnevnoj državnoj poseti Francuskoj.

Tokom drugog dana državne posete Francuskoj, kralj Čarls Treći se obratio poslanicama u Senatu.

Kralj je izjavio da Ukrajina "mora da da dobije rat protiv užasne ruske invazije".

Podsetio je na jedinstvo Britanije i Francuske tokom Drugog svetskog rata, rekavši da i danas postoji potreba da "se zajedno suprotstave ničim izazvanoj agresiji na njihovom kontinentu".

"Zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo nepokolebljivi u našoj odlučnost da će Ukrajina trijumfovati", rekao je kralj Čarls pred predstavnicima Senata.

U govoru, kralj je odao počast i kraljici Elizabeti Drugoj rekavši da će "u bogatoj i složenoj tapiseriji odnosa Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva zlatna nit njegove majke zauvek blistati".

Uz ozbiljne teme, u prvom planu bila je i svečana večera kojoj su prisustvovale mnoge poznate ličnosti.

Među pozvanima bili su britanski glumac Hju Grant, pisac Ken Folet, pevač Roling Stounsa Mik Džeger, kao i bivša fudbalska zvezda londonskog Čelsija Didije Drogba.

Kako je protekao prvi dan zvanične posete - u fotografijama

Poseta kralja Čarlsa Trećeg je prvobitno bila planirana za mart, ali je odložena zbog tadašnjih protesta na ulicama Pariza i drugih gradova.

Umesto Francuske, Čarls je u martu posetio Nemačku, što je bilo njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je postao kralj Velike Britanije.

Ujedno, bila je to prva poseta Nemačkoj britanskog monarha od 2015. godine kada je u toj zemlji bila pokojna kraljica Elizabeta Druga.

Po sletanju na aerodrom, kraljevski par je na crvenom tepihu dočekala predsednica Vlade Francuske Elizabet Born.

Čarls je posetio Francusku više od 30 puta dok je bio princ od Velsa.

Prelazio je kanal Lamanš da bi prisustvovao raznim događajima, poput filmskog festivala u Kanu, umetničkih izložbi i manifestacija posvećenih palim borcima u Drugom svetskom ratu.

On i Kamila su bili u prvoj zvaničnoj zajedničkoj poseti Francuskoj 2016. godine, kada su prisustvovali komemoraciji povodom 80. godišnjice bitke na Somi.

Pogledajte video o kralju Čarlsu:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kralj Čarls u Parizu: Britanija će uvek biti jedan od najbližih saveznika Francuske - i jedan od najboljih prijatelja (FOTO)

Izvor: Blic, 21.Sep.2023

Britanski kralj Čarls III rekao je danas pred francuskim Senatom da će Velika Britanija uvek biti jedan od najbližih saveznika Francuske i jedan od njenih najboljih prijatelja.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.