Vehabija pucao na američku ambasadu, u planu bili i Britanci

Izvor: Blic, 29.Okt.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabija pucao na američku ambasadu, u planu bili i Britanci

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlid Jašarević (23) juče oko 15.30 časova ispalio je rafale na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, ranio dvojicu policajaca, posle čega su ga specijalci MUP-a snajperskim metkom ranili u desnu potkolenicu. Ranjeni napadač okružen specijalcima MUP-a

Prema poslednjim informacijama, vehabija je prebačen u sarajevski Klinički centar odakle će posle intervencije lekara biti prebačen u policijski pritvor.

Kako „Blic" saznaje, Jašarević >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je izveo napad koji je deo serije ataka koje su vehabije pripremale na zgrade diplomatskih predstavništava. Po istovetnom scenariju, juče je trebalo da bude izvedena akcija i ispred Ambasade Velike Britanije. Međutim, dvojicu potencijalnih napadača policija je, navodno, uhapsila pre nego što su zapucali. Kod njih je pronađeno automatsko oružje, a imali su i crnu sportsku torbu.

Muftija: Bog zabranjuje terorizam

Šokiran napadom u Sarajevu, muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, kratko je rekao za "Blic”:

- Žao mi ljudi! A, bog zabranjuje terorizam i smutnje koje dovode do njega! Moramo kao ljudi, sluge svevišnjega, učiniti svaki napor da sprečimo svaku smutnju i poštast terorizma. Islam je vera mira. Druge vere propovedaju mir. Mir sa bogom podrazumeva i mir među ljudima.

Rafalna paljba

Vehabija Jašarević je došao na autobusku stanicu na Marijin dvoru, u blizini hotela „Holidej in", i odatle otvorio rafalnu paljbu po zgradi ambasade. Dok je sumanuto pucao, uzvikivao je „Alahu ekber".

U ovom veoma prometnom delu Sarajeva zavladala je panika. Ljudi su bežali, a mnogi su polegali po trotoaru ili su se bacili u obližnje žbunje. Jašarević je ranio i dvojicu policajaca koji su obezbeđivali ambasadu. Jedan pripadnik MUP-a je teško povređen jer su mu slomljene potkolenice, ali nije u životnoj opasnosti.

Pomoć lekara nije potražio niko od prolaznika. Celo popodne naselje Marijin dvor bilo je blokirano, a ulice su obezbeđivale brojne policijske snage.

Po izjavama svedoka, pucnjava je počela iz pravca Tehničke škole, a napadač je bio obučen u mantil-jaknu i skraćene pantalone, i imao je dugu bradu. Po izgledu, znalo se da je pripadnik vehabijskog pokreta.

Sa Jašarevićem je, navodno, bio još jedan napadač, kojeg je policija ranila i prevezla u bolnicu. Jašarević je u Sarajevo stigao iz Novog Pazara gde je odavno poznat po svom ekstremizmu.

Posle napada uhapšeno 15 osoba

Uhapšeno je 15 osoba iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina u policijskoj akciji započetoj nakon što je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, potvrdio je u subotu ujutru Beta direktor policije Milorad Veljović.

Uhapšen pred posetu ambasadora

Mevludin Jašarević, Novopazarac bez srpskog pasoša, dobro je poznat srpskoj, ali i austrijskoj policiji. On je sa Fatmirom Muratovićem uhapšen 30. novembra 2010. godine u Novom Pazaru kada su u opštinu iz Beograda došli ambasadori Amerike, Japana i još osam evropskih zemalja. Kod Jašarevića je nađen i takozvani "rambo” nož. Za njega se zna da je u Beču proveo tri godine u zatvoru zbog pljačke 100.000 evra. Nakon izdržane kazne je proteran, a jedno vreme skrasio se u Gornjoj Maoči kod Brčkog, gde su ga ugostili tamošnji mudžahedini i vehabije.

Dodik osudio napad na ambasadu SAD u Sarajevu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu i pozvao nadležne institucije da što pre istraže sve detalje tog čina.

Dodik je izjavio da treba najozbiljnije shvatiti moguće bezbednosne pretnje i informacije o radikalnim grupama i preventivno delovati, a ne minimizirati i stvarati pogrešnu predstavu u javnosti, javili su mediji u Republici Srpskoj.

Predsednik RS smatra da treba preduzeti sve potrebne mere i radnje da se ovakvi napadi ne bi ponavljali, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Dodik je apelovao da nadležni organi i institucije što pre utvrde sve okolnosti, pozadinu i organizatore tog napada.

Povezane vesti: Povećana bezbednost ispred Ambasade SAD u Beogradu Oštre osude napada na ambasadu SAD Pogledajte trenutak kad je pogođen napadač Mevlid Jašarević Vehabija iz Novog Pazara pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, ranio tri osobe

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.