Izvor: B92, 21.Maj.2009, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina mesara ne poštuje propise

Beograd -- Iako je rok za uvođenje Hasapa, standarda kontrole proizvodnje, bio početak januara, mnogo proizvođača hrane životinjskog porekla u Srbiji još radi mimo njega.

Četiri godine pošto je kod nas kao veliki projekat predstavljeno uvođenje Hasap standarda (Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke) u proizvodnji i prodaji namirnica, Srbija kao da i dalje tapka u mestu, piše "Politika".

Dok su velike kompanije uglavnom u roku uvele ovaj sistem kontrole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i počele da plasiraju zdravstveno bezbedniju hranu, većina malih mesara, mlekara i drugih proizvođača namirnica životinjskog porekla radi i dalje mimo ovih propisa.

Prema Zakonu o veterinarstvu svi su bili dužni da do početka 2009. godine uvedu ovaj sistem kako ne bi bili isključeni sa tržišta.

U međuvremenu, zakasnili su i propisi o hrani i opštoj bezbednosti proizvoda, pa zemlja kojoj je poljoprivredna proizvodnja navodno izvozna šansa, i dalje ne koristi ovu priliku, a ni građani Srbije najčešće nisu sigurni u zdravstvenu ispravnost namirnica.

"Veterinarska inspekcija je započela kontrolu najvećih snabdevača tržišta mesnim i mlečnim proizvodima, odnosno pogona za preradu mesa i mleka, a zatim će redom kontrolisati i ostale proizvođače, prema obimu proizvodnje. Ukoliko se utvrdi da nemaju uveden Hasap sistem inspekcija će podnositi prijave za privredni prestup, gde su zaprećene kazne od 100.000 do milion dinara, a kao krajnja mera ići će se na zatvaranje objekata”, kaže Dušan Pajkić, direktor Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede.

U dosadašnjim akcijama kontrole klanica i objekata za preradu mesa utvrđeno je da je sistem uspostavljen u 143 objekta, dok je u postupku uvođenja ovog sistema 257 objekata.

Što se tiče mlekara, u 64 je sistem uveden, dok su u postupku 72 mlekare. Akcija je u toku, navode u Generalnom inspektoratu, a ovaj posao na teritoriji cele Srbije radi 150 inspektora.

Poražavajuće je saznanje da država do pre samo nekoliko meseci nije imala podatke o broju proizvođača koji u Srbiji imaju uveden Hasap, jer, rečeno je, nije bila obavezna njihova evidencija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.