Veća uloga Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova

Izvor: RTS, 26.Dec.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća uloga Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je siguran da će sve grane, kao i javna preduzeća u Srbiji doneti nove kolektivne ugovore u zakonskom roku, odnosno do 29. januara iduće godine.

Rad Agencije za mirno rešavanje radnih sporova morao bi da bude prepoznatljiviji i vidljiviji kako bi se što veći broj radnika i poslodavaca u narednom periodu obraćao za pomoć i posredovanje u rešavanju problema, čime bi se rasteretili sudovi i smanjio broj štrajkova, rečeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na otvaranju regionalne konferencije o mirnom rešavanju radnih sporova u Beogradu.

Ministar za radAleksandar Vulin rekao je da se preporuke Evropske komisije za poglavlje 19 upravo odnose na jačanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova i dodao da je dobro što su se one poklopile i sa našim interesima.

Kako je rekao, to bi bilo učinjeno i bez preporuka EK, budući da su kapaciteti agencije nedovoljni jer imaju svega pet zaposlenih, a broj radnih sporova i štrajkova je daleko veći.

"Siguran sam da ćemo ispuniti preporuke i da ćemo pojačati rad agencije za mirno rešavanje radnih sporova", rekao je Vulin.

Rekao je da će biti izmenjen Zakon o mirnom rešavanju radnih sporova čime će se Agenciji dati veća ovlašćenja. Važno je kako je rekao, da se promeni uloga agencije i njen rad učini prepoznatljivim.

Posao agencije, kako je napomenuo, nije lak, budući da se 80 odsto radnih sporova odnosi na neisplaćene zarade.

"Agencija za mirno rešavanje radnih sporova važan je i nezamenljiv faktor socijalnog dijaloga i posredovanja u mirenju dve strane -poslodavaca i radnika", rekao je Vulin.

Direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Srbije Mile Radivojević rekao je da je važna edukacija javnosti u vezi rada agencije ističući da rad agencije ide u tri pravca: izmene zakonskog okvira kojim će agencija postati ključni faktor u harmonizaciji radnih odnosa, informisanje javnosti o nadležnostima agencije, kao i edukacija i profesionalni razvoj miritelja i arbitara.

"To je fokus naših aktivnosti kroz stalnu prisutnost u svim zbivanjima iz oblasti rada, uključivanje u štrajkove, kolekivno pregovaranje prilikom zaključivanja kolektivnog ugovora, ali i omogućavanje prava na dostojanstven rad", rekao je Radivojević.

Dodao je da su ranije najčešći razlozi obraćanja agenciji bili individualne prirode, odnosno da su oni koji su se obraćali tražili omogućavanje uslova za dostojanstven rad, a ove godini najčešći razlozi za traženje pomoći agencije bili su kolektivni sporovi.

Današnji seinar kako je kazao, planiran je u okviru Strategije unapređenja rada agencije za mirno rešavanje radnih sporova i omoćiće razmenu iskustava i mišljenja u toj oblasti.

Direktorka Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Crne Gore Zdenka Burzan rekla je da je agencija iz Srbije lider u regionu što se tiče mirnog, alternativnog rešavanja sporova buduci da je najranije osnovana.

Što se tiče agencije iz Crne Gore, Burzan je istakla da najveći uspeh u radu belezi u rešavanju individualnih radnih sporova, budući da ih je mnogo više nego kolektivnih.

Burzan je dodala da se nada da će agencija imati pomaka i uspeha u rešavanju sporova koji se odnose na zabranu zlostavljanja na radu, odnosno mobing.

Najveći broj zahteva koji radnici podnose odnosi se na prestanak radnog odnosa, neisplaćene zarade, prekovremeni radni sati, zatim zabrana koriscćenja godišnjih odmora, neiskorišćeni odmori, premeštaj na drugo radno mesto.

"Mirno rešavanje radnih sporova važno je, jer doprinosi brzom i efikasnom rešavanju problema, smanjenju štrajkova i rasterećenju sudova", navela je Burzan.

Direktor Agencije u Republici Srpskoj Borislav Radić rekao je da institucije beleže pad radnih sporova, a da je primetno povećanje sporova koji se rešavaju posredstvom agencije.

Kako je naveo, više od 200 odsto slučajeva rešava se sada pred agencijom za mirno rešavanje radnih sporova nego na sudovima.

Radić je istakao da se menja i struktura predmeta, pa je tako sada manje individualnih radnih sporova, a ranije bilo više sporova zbog umanjenja zarada, pogrešnih obračuna plata.

Danas se zahtevi uglavnom odnose na neisplate, potom kašnjenja plata i slično.

Nacionalni koordinaror Međunarodne organizacije rada (MOR) u Srbiji Jovan Protić rekao je da je važna uloga Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i da MOR podržava unapređenje njenog rada i podizanje njene vidljivosti.

"Želja Međunarodne organizacije rada je da se institut mirnog rešavanja radnih sprova pospeši", rekao je Protić dodajući da je obuka za one koji učestvuju u tim procesima, odnosno miritelje i arbitre u februaru iduće godine.

Takođe, planirana je i analiza rešavanja radnih sporova u regionu, a iskustva u tome biće predstavljena u aprilu naredne godine u Crnoj Gori, dodao je Protić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vansudsko rešavanje radnih sporova

Izvor: RTS, 27.Dec.2014, 10:16

Čak tri miliona sudskih procesa u Srbiji vode se zbog povreda radnog prava, a broj onih koji pomoć traže od Agencije za mirno rešavanje radnih sporova - zanemarljiv je. Agencija postoji od 2005. godine, a u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u 2014. naglašeno je da bi uloga te agencije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.