Vansudsko rešavanje radnih sporova

Izvor: RTS, 27.Dec.2014, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vansudsko rešavanje radnih sporova

Čak tri miliona sudskih procesa u Srbiji vode se zbog povreda radnog prava, a broj onih koji pomoć traže od Agencije za mirno rešavanje radnih sporova - zanemarljiv je. Agencija postoji od 2005. godine, a u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u 2014. naglašeno je da bi uloga te agencije morala da bude veća.

Jedino su preduzeća u javnom sektoru, dužna da pre sudskog procesa, pomoć potraže od Agencije za mirno reševanje sporova. U zdravstvu se to pokazalo kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uspešan način prevazilaženja sitacija u kojima je mobing bio razlog sukoba.

"Imali smo desetak sporova koji su rešeni mirnim putem što je meni kao direktoru Kliničkog centra puno pomoglo da izbegnemo suđenje i dugotrajne neke postupke sa advokatima", kaže  Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.

To što po novom zakonu o radu 29. januara ističe važnost svih kolektivnih ugovora, pojačava značaj delovanja Agencije dok se ne potpišu novi ugovori ili bar pravilnici koji u međuvremenu važe.

"Mi smo na vreme shvatili kolika će naša uloga da bude, zato smo i krenuli u obuke edukacije arbitara i miritelja", kaže  Mile Radivojević,  direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

"Jedan dan štrajka u nekoj ozbiljnoj firmi košta više nego godišnji budžet kompletne agencije", kaže Jovan Protić iz Međunarodne organizacija rada.

Kasnije nego kod nas, agencije za mirno rešavanje radnih sporova počele su da rade i u okolnim zemljama. Obračun plate nekad je bio najčešći razlog pokretanja spora, sa napretkom tranzicije spektar razloga je, kažu, sve širi.

"Najjčešće je to zabrana korišćnja godišnjih odmora ili naplata štete zbog nekorišćenja odmora, nezakoniti raspored na drugo radno mesto", kaže  Zdenka Burzan iz Agencija za radne sporove - Crna Gora.

"Očekujem da ćemo u odnosu na plan i program rada 2014. završiti sa 220 -230 odsto većim brojem radnih sporova", kaže Goran Radić iz Agencija za radne sporove Republike Srpske.

Radni spor pred sudom kod nas u proseku traje 691 dan dok agencija rešenje u kome strane najčešće nađu zajednički interes i odustaju od suđenja, donosi najduže za 30 dana. Nadležni kažu da bi i bez preporuke Evropske komisije rad Agencije dobio na značaju.

"Kapaciteti Agencije za mirno rešavanje radnih sporova su nezadovoljavajući, tamo je ukupno pet zaposlenih a broj štrajkova i broj problema je znatno veći, sigurno ćemo ispuniti tu preporuku i ojačati agenciju za mirno rešavanje sporova", kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja.

Pored stalno zaposlenih Agencija na raspolaganju ima 70 miritelja koje bira Socijalno- ekonomski savet. Njihov mandat je četiri godine. Poslednji konkurs bio je 2013.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.