Već prekršen dogovor o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 08.Mar.2012, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Već prekršen dogovor o Kosovu

Predstavnici Ministarstva prosvete Srbije nastupali su juče na regionalnom skupu u Danilovgradu zajedno sa predstavnicima Prištine, kršeći sporazum postignut između Borislava Stefanovića i Edite Tahiri, saznaju beogradski mediji.

Naime, na pločici ispred predstavnika Prištine pisalo je samo Kosovo, sa zvezdicom, bez teksta fusnote koja objašnjava da naziv ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i mišljenjem MSP, pišu ''Novosti''.

Takođe, nije ni trebalo da zvaničnici Srbije prisustvuju skupu sa predstavnicima Kosova, jer srpska vlada još nije usvojila dogovor iz Brisela, niti je dala zvanične instrukcije kako da se ponašaju državni činovnici.

I, treće, na snazi je i stara instrukcija Vlade da naši državnici napuste skup ukoliko predstavnici Prištine ne nastupaju pod nazivom ”Unmik-Kosovo”. Sve dok ta odluka ne bude povučena, nemaju prava ni da sede za stolom.

Kako se dogodilo da instrukcije kasne, da državne delegacije nemaju uputstva i da li je prekršen sporazum ukoliko je na tabli bila samo zvezdica, a ne i tekst, juče niko nije umeo da objasni.

"Zaista nemam informaciju o tome šta se dogodilo na skupu u Danilovgradu. Vlada još nije usvojila dogovor postignut u Briselu, tako da ga do tada ne primenjujemo. Prema sporazumu, na tabli mora da bude naveden ceo tekst fusnote", tvrdi za ”Novosti” Borislav Stefanović, šef srpskog pregovaračkog tima.

U debati na temu ”Platforme zapadnog Balkana za obrazovanje”, jedno do drugog sedeli su Zoran Kostić, pomoćnik ministra obrazovanja, i Rive Prekogorja, predstavnica kosovskog ministra obrazovanja.

"Od MSP nismo dobili nikakvo posebno uputstvo pred ovaj skup, ni da ga napustimo, niti da pročitamo tekst fusnote (što je, prema ranijim saznanjima ”Novosti”, takođe namera vlasti). Ispred predstavnika Prištine stajala je tabla sa imenom i prezimenom učesnika, kao i naziv Kosovo, sa zvezdicom, ali ne i tekst fusnote", objašnjava Kostić za beogradski list.

On kaže da je domaćin, na početku, pozdravljajući prisutne, pročitao tekst fusnote - da naziv Kosovo ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP - i naglasio da je ona navedena u svim zvaničnim dokumentima, što je za našu delegaciju bilo ”sasvim prihvatljivo”.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je za "Novosti" da Vlada još nije usvojila uputstvo da naši predstavnici čitaju tekst fusnote na regionalnim skupovima.

"Iako je, praktično, još na snazi pravilo da se napuštaju skupovi ukoliko predstavnici KiM nisu predstavljeni pod formulacijom ”Unmik-Kosovo”, zvaničnici Ministarstva su ostali na sastanku."

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.