Veber: Vučić želi Srbiju u EU VIDEO

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veber: Vučić želi Srbiju u EU VIDEO

Beograd -- Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber izjavio je danas da u Srbiji vidi spremnost za promene i članastvo u EU.

Predsednik Vučić želi Srbiju u EU, rekao je Veber na pres konferenciji nakon sastanka sa predsednikom Vučićem u Predsedništvu Srbije.

Veber je, na pitanje kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kod predsednika Vučića, da Srbija postane član EU.

Na pitanje da li će se tokom posete Beogradu sastati sa predstavnicima opozicije, Veber je rekao:

"Imaću sastanak sa svim političnika snagama u Srbiji i, ako budem imao priliku, ja ću to uraditi", rekao je on.

Govoreći o procesu evropskih integracija Srbije, Veber je kazao da je veoma važna modernizacija zemlje, borba protiv korpucije, sloboda medija, vladavina prava, nezavisnost institucija i drugo, jer su to sve zajedničke evropske vrednosti.

"Sve su to osnovne ideje koje delimo. Ono što nas približavamo nije samo da se postane član EU već da vidimo spremnost da se svi koraci i sprovedu kako bi građani Srbije mogli da žive u savremenom društvu. Imamo tehničke detalje o razgovorima, ali je mnogo važnija spremnost za promene", naglasio je Veber.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se s predstavnicima EP, liderom Evropske narodne partije Manfredom Veberom i izvestiocem EP za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Sastanku, iako je bio najavljen, ne prisustvuje predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Makalister, koji bi, prema nezvaničnim informacijama, mogao da stigne kasnije u Beograd.

Razgovoru, u zgradi Predsedništva Srbije, prisustvuje i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Jedna od tema tih razgovora mogla bi biti Međuvladina konferencija sa Srbijom, a naša zemlja spremila je četiri poglavlja.

Ključni trenutak za to pitanje biće ove sedmice, kada se u Briselu sastaje Radna grupa za proširenje.

Međuvladina konferencija sa Srbijom trebalo bi da se održi tokom aktuelnog finskog predsedavanja, koje traje do kraja godine, do kada bi trebalo da se otvore pripremljena poglavlja.

Poseta evroparlamentaraca unapred je dogovorena u cilju razgovora o odnosima EU i Srbije, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Posle sastanka s predsednikom Srbije, sledi razgovor zvaničnika Evropskog parlamenta s ministarkom za evrointegracije Srbije Jadrankom Joksimović.

U popodnevnim časovima delagacija EP razgovaraće sa stipendistima Fondacije Konrad Adenauer.

Trećeg decembra delegacija Evropskog parlamenta sastaće se ujutru s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Na agendi delegacije Evropskog parlamenta stoji i sastanak s predstavnicima opozicije u Srbiji, koji se, u agendi u koju je Tanjug imao uvid, vodi kao još nepotvrđen.

Svoju posetu Beogradu visoka delegacija EP i EPP završava obilaskom Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

Delegacija EU iz Beograda putuje u Skoplje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veber: Srbija veliki prijatelj, učinićemo sve za njenu EU perspektivu

Izvor: RTS, 02.Dec.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom. Nakon sastanka je poručio da Srbija želi da otvori nova poglavlja, ali i da je potrebno da se razjasni kako članice EU vide budućnost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.