Veber: Srbija veliki prijatelj, učinićemo sve za njenu EU perspektivu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa šefom poslaničkog kluba EPP Manfredom Veberom i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom. Nakon sastanka je poručio da Srbija želi da otvori nova poglavlja, ali i da je potrebno da se razjasni kako članice EU vide budućnost Zapadnog Balkana. Veber navodi da će učiniti sve što mogu da bi Srbiji dodali "jednu kredibilnu evropsku perspektivu".

Lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber je rekao da oni žele evropsku perspektivu za Srbiju.

"Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu", poručio je Veber.

Dodaje da je za EPP evropska perspektiva jasna i očigledna. To je, kaže, signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za ceo region.

Veber je istakao da EPP smatra da je poslednja odluka Evropskog saveta da se blokira početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila velika istorijska greška, koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i samoj Uniji.

Navodi i da EU mora da uradi svoj "domaći", jer se i sama suočava sa određenim izazovima, demokratskim procedurama.

Veber je, na pitanje kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao i kod predsednika Vučića, da Srbija postane član EU.

Na pitanje da li će se tokom posete Beogradu sastati sa predstavnicima opozicije, Veber je rekao: "Imaću sastanak sa svim političnika snagama u Srbiji i, ako budem imao priliku, ja ću to uraditi", rekao je lider EPP.

Vučić je rekao da "pozdravlja svaki susret" sa predstavnicima opozicije. Siguran sam da će mnogo mudrih ideja o rešenju kosovskih problema gospodin Veber i gospodi Bilčik moći da čuju, rekao je predsednik. 

Vučić: Nastavljamo svoj evropski put 

Predsednik Vučić je rekao da je za njega važno da Srbija nastavlja svoj evropski put.

Istakao je da Srbija ima mnogo problema u dostizanju kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju. Ne znamo kako će stvari teći u budućnosti, ali smo uvek spremni da istražujemo, poručio je Vučić.

Na sastanku je bilo reči i o stanju ljudskih prava, demokratiji, medijskim slobodama.

"Govorio sam i iznosio stavove, koje inače iznosim u domaćoj javnosti. Svi zajedno moramo da napravimo najbolji mogući ambijent za izbore u Srbiji, da budu bolji od 2012, kada smo mi imali samo jedan medij na koji smo mi kao opozicija mogli da izlazimo. Danas je situacija drugačija, ali može biti bolja", rekao je Vučić.

Uveren je da će uvek pobeđivati rad, trud, rezultati rada, "a ne koliko će se ko pojavljivati na televiziji ili u novinama".

Zahvalio se Bilčiku što je za kratko vreme po drugi put u Srbiji, a za Vebera je rekao da je veliki prijatelj celog regiona u koji je danas stigao.

"Hoću da iskoristim priliku da se u ime Srbije i kao neko ko pripada bloku EPP zahvalim za njegov izvanredan doprinos i na našem uspehu u celoj Evropi, ali i što je bio posvećen napretku evropske ideje, ali i regiona Zapadnog Balkana. Hvala na vrednom, marljivom radu i posvećenosti i što bez vas i vaše podrške Evropska komisija ne bi mogla biti izabrana, što govori o vašoj veličini", naglasio je Vučić.

Na pitanje novinara N1 da li je video dokument koji je objavio Birn, a u kojem se navodno vidi da je otac ministra Stefanovića putovao u Rijad kao pravni savetnik preduzeća GIM, kaže da nije, ali da će pogledati i prokomentarisati tokom sutrašnje posete Sočiju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво