Važnost posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jan.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važnost posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara

Prema Zakonu o radu važnost posebnih kolektivnih ugovora ističe 29. januara, a ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da se zakon mora poštovati, te da očekuje da sindikati i poslodavci blagovremeno nađu rešenje.

Vulin je, naime, ukazao nedavno da je njegov resor pisanim putem upozorio sve poslodavce da se proces pregovaranja o kolektivnim ugovorima mora završiti u zakonskom roku.

"Ono što je predviđeno zakonom je minimalno i ispod toga se ne može, a preko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << toga može", rekao je Vulin i dodao da sve zavisi od politike i položaja preduzeća i radnika.

Ministarstvo, kazao je on, ne može nikome da naredi, ali može da preporuči i ohrabri poslodavce da što pre nađuu prihvatljivo rešenje, te da sve mora biti u skladu sa zakonom.

"Mi želimo da proces kolektivnog pregovaranja ide brzo i u skaldu sa zakonom, položajem radnika i preduzeća", rekao je ministar.

I dok se predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović zalaže za veća prava radnika koja bi im omogućili kolektivni ugovori, njegova koleginica iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić kaže da 29. januar nije nikakv "dan D".

Ona tvrdi da će i nakon isteka tog roka važiti aktuelni ugovori.

Savićeva je u izjavi za Tanjug rekla da ASNS učestvuje u pregovorima oko zaključenja kolektivnih ugovora, ali i da je, kako kaže, primetno da postoji tendencija da dođe do smanjenja prava zaposlenih, čak i ispod onog što predviđa zakon.

"Ta tendencija je prisutna i kod velikih kompanija, javnom sektoru, kao i malih i srednih preduzeća i odnosi se na smanjenje zarada, mogućnost otpuštanja, ali i smanjenje prava i mogućnosti sindikalnih funkcionera. To je trend koji je prisutan na bilo kom nivou na kome se obavljaju pregovor", navela je Savićeva.

Tvrdi ii da je prisutna namera "da se pregovori fingiraju i da ne dođe do dogovara poslodavca i zaposlenih", što otvara mogućnost donošenja Pravilnika o radu, koji sadrži manja prava za zaposlene.

Zabrinjavajuće je, kaže, to što je do sada potpisan samo jedan kolektivni ugovor, i to u zdravstvu, a u većini drugih grana to nije učinjeno.

Inače, Savićeva je podržala inicijativu ministarstva o sazivanju Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti svih sindikalnih organizacija u Srbiji.

"To je jedini put da svi zajedno otvorimo karte i da na osnovu toga utvrdimo ili ne utvrdimo reprezenativnost", rekla je Savićeva.

Ona smatra i da bi svi sindikati kojima se dokaže reprezentativnost trebalo da budu deo Socijalno-ekonomskog saveta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.