Vasil Hadžimanov: Uveli smo Balkan u džez muziku

Izvor: Blic, 08.Nov.2011, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vasil Hadžimanov: Uveli smo Balkan u džez muziku

Vasil Hadžimanov bend obeležava 15 godina rada. Tim povodom 12. novembra na Velikoj sceni Madlenijanuma održaće koncert. Prve svirke su imali još 1993. i od tada kombinovanjem balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i melodija s modernim muzičkim stilovima popularizuju džez muziku na Balkanu.

Da li posle ovog jubileja planirate nešto novo u karijeri?

- Imam sreće da mi se stalno dešava nešto novo u karijeri, hteo ja to ili ne. Ako mislite na neki nagli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << preokret, ne planiram da menjam niti profesiju niti način na koji se njome bavim.

Kada biste mogli da birate goste na koncertu sa svetske muzičke scene, koga biste izabrali?

- Lista je poduža, ali definitivno Vejn Šorter, Džoni Mičel, Jan Garbarek, Trilok Gurtu i obavezno Bato the Yugo.



Po čemu se VH bend razlikuje od drugih?


- Mislim da je sama postavka i ideja već poznata. Ono što nas čini jedinstvenima jeste način na koji tretiramo fjužn/džez muziku s balkanskim zvukom. Takođe mislim da su naši živi nastupi u velikoj meri drugačiji od drugih sastava koji neguju ovakvu svirku. Rasterećenost, komunikacija s publikom i doza humora pomažu nam da lakše dopremo i do onih koji u životu ne bi slušali nešto slično.

Da li vam se dešavalo da izgubite entuzijazam kada je muzika kojom se bavite u pitanju?

- Često ponavljam da sve i da hoću, ne mogu da prestanem da se bavim muzikom koja me ispunjava i koja me sama po sebi tera da stalno otkrivam nepoznato u njoj. To u našoj komercijali, nažalost, nije ni u najavi. Tako da nije problem u komercijali, nego u samom stavu i pristupu.

Šta mislite, kako bi klincima u Srbiji danas mogao da se formira dobar ukus?

- Da, to je realan i teško rešiv problem. Jedina šansa je dostupnost svih mogućih informacija putem interneta. Još da probudimo interesovanje - i problem je rešen.

Kada ste zavoleli klavir?

- Zavoleo sam džez i tako je sve počelo. Sa 14 godina sam otkrio prve džez, fjužn, soul, rok ploče i shvatio da ne moram da sviram samo ono što je napisano, nego da postoji i opcija improvizacije i slobode koja je meni prijala.



Da li vas je mrzelo da vežbate?


- Da, naravno. Zato i razumem tako dobro svoju ćerku kada kuka kako neće da sedne za klavir. U „Mokranjcu" su često govorili za mene: „Talentovan mali, ali neće da radi." Tek kad sam otkrio džez opciju, vežbanje mi jr postalo zabava.

Kako ste se odlučili da uđete u priču sa Darkvudima?

- Mi se znamo još od albuma „Elektropionir", kada sam im na par numera bio gost. Takođe smo svirali nekoliko koncerata, tako da i nije bilo neko iznenađenje što sam im se priključio za stalno. Meni je uvek bio dovoljan razlog sama muzika, a kada tu muziku pravim s ljudima koji mi prijaju, onda je to stvar jasna.

Jednom ste izjavili da ste na neki način „došli do ruba alkoholizma"?

- To su vaše kolege malo napumpale. Prestao sam da konzumiram alkohol pre četiri godine i koliko god mi je to ranije bilo neshvatljivo, sada uživam što ne pijem. Postao sam sto puta produktivniji.

Povezane vesti: Teško je u Srbiji biti Nora Džouns Vasil Hadžimanov bend: Sviraćemo za druženje i pivo Koncert "Beogradskog džez tria" na otvorenom Trio "Sveti" i Miško Plavi u Bitef art kafeu Stjepko Gut večeras u Sava centru sa Simfonijskim orkestrom

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oni su uveli Balkan u džez

Izvor: S media, 08.Nov.2011

Vasil Hadžimanov bend obeležava 15 godina rada. Tim povodom 12. novembra na Velikoj sceni Madlenijanuma održaće koncert...Prve svirke su imali još 1993. i od tada kombinovanjem balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i melodija s modernim muzičkim stilovima popularizuju džez muziku na Balkanu...Oni...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.