Varheji: Proširenje za opštu stabilnost i prosperitet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varheji: Proširenje za opštu stabilnost i prosperitet

Komesar za proširenje Oliver Varheji i ministri inostranih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana sastaju se sutra u Pragu.

Tom prilikom biće potpisan i memorandum razumevanja između Višegradskog međunarodnog i Zapadnobalkanskog fonda, najavljeno je u Evropskoj komisiji.

Komesar Varheji pred godišnji sastanak šefova diplomatija Višegradske grupe i Zapadnog Balkana kaže da se će u Pragu razgovarati o podršci procesu proširenja što je, kako kaže, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interesu opšte stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta.

On je ponovio da je Zapadni Balkan prioritet geopolitičke Evropske komisije i naglasio da se sa regionom radi u tri pravca.

"Predstavili smo prerađenu metodologiju kako bi politiku proširenja učinili kredibilnijom, dinamičnijom, predvidljivijom i više politički orjentisanom. Uskoro predstavljamo novi izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije, a radimo i na razvoju ekonomsko investicionog plana, što će biti naš doprinos samitu u Zagrebu", kaže Varheji.

Nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju Višegradskog međunarodnog i Zapadnobalkanskog fonda i bilateralnog sastanka komesara za proširenje sa ministrima, Oliver Varheji putuje za Budimpeštu gde će učestvovati na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu, najavljuju u Briselu.

Joksimović na sastanku ministara Višegradske grupe i Zapadnog Balkana

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predvodiće delegaciju Srbije na sastanku ministara inostranih poslova država Višegradske grupe (Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) i Zapadnog Balkana koji će sutra biti održan u Pragu.

Učešće ministra Jadranke Joksimović na sastanku šefova diplomatija V4 i ZB značajno je zbog činjenice da će predstavnici članica Višegradske grupe, koje snažno podržavaju evropski put Srbije i politiku proširenja EU, ali i drugih učesnica, imati priliku razgovaraju o procesu pristupanja - kako u kontekstu nove metodologije proširenja, tako i drugim važnim temama.

Na marginama događaja u Pragu biće potpisan Memorandum o razumevanju između Međunarodnog višegradskog fonda (IVF) i Fonda za Zapadni Balkan (WBF), saopšteno je iz kabineta.

Inače, ministar Jadranka Joksimović jedan je od potpisnika Osnivačkog akta WBF u Pragu 2015-te godine.

Tokom boravka u glavnom gradu Češke, ministar Jadranka Joksimović imaće i odvojen bilateralni sastanak sa MIP Hrvatske - države koja predsedava Savetom EU, Gordanom Grlićem Radmanom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.