Varadi: Posao intelektualca je da slobodno razmišlja

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Posao intelektualca je da slobodno razmišlja

Posao intelektualaca je oduvek isti – slobodno razmišljanje mimo fraza ideologija i vlasti, kazao je za N1 akademik Tibor Varadi, povodom obeležavanja 177 godina postojanja Srpske akademije nauka i umetnosti.

Varadi je za Dan uživo TV N1 rekao da je slobodno razmišljanje, uprkos sopstvenim iskušenjima i problemima spolja, bio i ostao zadatak Akademije.

Kada je reč o odnosu vlasti prema Akademiji, Varadi je primetio da vlast ne pokazuje posebno interesovanje za >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << SANU, što akademicima, kako kaže, otvara manevarski prostor.

“I ako smo svi pojedinačno, ili barem oni koji su pojedinačno spremni i voljni da razmišljaju svojom glavom, tu je nešto moguće. Mislim da ne bi bilo iskreno kada bih rekao 'ne možemo zato što nas vlast sprečava'”, kazao je Varadi.

U Akademiji ima raznih mišljenja, priznao je Varadi, ali je odbacio uprošćeni podelu na nacionalno i levo-građansko krilo.

“Mislim da je naš zadatak, bez obzira da li smo unutar 'kutuija' ili ne, da mislimo svojom glavom, a ne glavom šablona i šema, bez obzira da li su nacionalni ili nenacionalni. Nadam se da toga u Akademiji ima i da je toga ostalo”, rekao je on.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.