Kostić: SANU je dugo gajila filozofiju ćutanja

Izvor: N1 televizija, 19.Nov.2018, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: SANU je dugo gajila "filozofiju ćutanja"

Srpska akademija nauka i umetnosti nije ni u kakvoj krizi i još uvek je živog i kritičkog duha, poručio je na proslavljanju dana SANU njen predsednik Vladimir Kostić.

U okviru obeležavanja ovog dana, otvoren je Audio-vizuelna arhiva i Centar za digitalizaciju i predstavljeni su novi dopisni članovi Akademije. Svečanosti, iako je bio najavljen, nije prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o nedavnoj izbornoj skupštini i odnosu medija prema >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << događajima u Akademiji, predsednik Vladimir Kostić istakao je da je neophodna izgradnja mudre i jasne strategije medijskog predstavljanja SANU.

"SANU je dugo, usuđujem se da kažem, isuviše dugo, gajila "filozofiju ćutanja" kao posebnu, privatnu "kućnu mudrost", delom nametnutu iskustvima sa "slučajem Memorandum", delom kroz tradiciju univerzalnog odgovora "primili k znanju", kad god bi se suočili sa nerazumevanjem pa i hostilnošću prema ovoj kući. Bojim se, međutim, da su ta vremena nepovratno prošla, kuća od slonovače koju smo toliko voleli se srušila pred naletom elektronskih medija. Posebno danas SANU ne može da živi van sredine u kojoj deluje niti može da očekuje da u budućnosti ne bude stalno procenjivana, od grupa pojedinaca, dobronamernih ali i onih drugih, iz mnogo razloga, nedobromnamernih", rekao je Kostić.

Izvor: N1

On je ukazao da su u prethodnim mesecima SANU i pojedinci u njoj bili izloženi kritici, koja je "ako se izuzme poruga i moralne diskvalifikacije", bila "čudna mešavina iskrene, mada ne i uvek dobro informisane zabrinutosti i neistina, konstrukcija i subjektivnosti".

Određeni medijski krugovi gotovo svakodnevno su objavljivali tekstove sa eksplicitnim optužbama, a da nismo pitani imamo li šta da kažemo u svoju odbranu, naglasio je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, SANU je u nekoj meri prepustila prostor svojim kritičarima, "iskreno i verovatno naivno verujući u moć činjenica i elaboriranih mišljenja", dok se, uporedo, u elektronskim medijima i društvenim mrežama "zbunjeno suočavala sa pravim verbalnim nasiljem".

Kostić je upozorio da postoje grupe, "organizovane često na osnovu iznenađujućih kriterijuma ili čak i bez njih" koje sada sve glasnije od SANU traže da se ona kolektivno i nedvosmisleno izjasni, ali isključivo tekstom koji joj oni diktiraju.

Takvi, precizirao je Kostić, iščekuju da će iz SANU, "kao iz kakvog megafona konačno odjeknuti ono što bi želeli da čuju, poput one mitske rupe iz koje izlazi 'U cara Trajana kozje uši'".

"Kada se to ne dogodi, zaključak je kratak i jasan: Kkutiju treba ukinuti ili razbiti. Verujem da SANU, nastojeći da se bitno ne udaljava od naučnih i umetničkih osnova, mora negovati odgovornu kritiku, koja se sastoji samo u tome da kažemo da stvari nisu dobje takve kakve jesu", rekao je on.

Kostić je poručio da SANU treba da se osvrne na sve kritičke primere koji su se čuli u proteklom periodu i da se odredi prema nizu stavova i predloga, "čak i ako se u ovom trenutku ne slaže sa njima".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.