Vansijeva koncesija najveće javno-privatnom partnerstvo u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2019, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vansijeva" koncesija najveće javno-privatnom partnerstvo u Srbiji

Međunarodna advokatska kancelarija "Dentons" je, kao savetnik francuskog "Vansi erportsa" koji je 25-godišnji koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", konstatovala danas da je reč o najvećem javno-privatnom partnerstvu (JPP) ikada sprovedenom u Srbiji.

U saopštenju o ugovoru francuskog "Vansi erportsa" o koncesiji, koji obuhvata finansiranje, upravljanje, održavanje, proširenje i dalju modernizaciju aerodroma, piše da se planom razvoja predviđa povećanje kapaciteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aerodroma sa 5,3 miliona putnika godišnje iz 2017. godini na više od 14 miliona putnika do 2043. godine, kada ističe koncesija.

Projekat će, kako se očekuje, zahtevati ulaganja u osnovna sredstva od oko 380 miliona evra, povrh 501 miliona evra koncesione naknade koliko je francuski "Vansi" već uplatio srpskoj vladi, navodi se u saopštenju "Dentonsa" dostavljenom Tanjugu.

"Ovo je nova faza u međunarodnoj ekspanziji 'Vansi erportsa'. Beogradski aerodrom će mu biti čvorište u Jugoistočnoj Evropi, geografskom području u kojem 'Vansi erports' ranije nije delovao", dodaje se u saopštenju.

Radi okončanja transakcije, "Vansi erports" je kroz kredite prikupio ukupno 420 miliona evra sa maksimalnim rokom otplate od 17 godina.

Sredstva su prikupljena od četiri multilateralne institucije - IFC-a (članica grupacije Svetske banke), EBRD-a (Evropska banka za obnovu i razvoj), Francuske agencije za razvoj (preko njene podružnice Proparko) i DEG-a (KfW grupa), kao i od šest komercijalnih banaka (Unikredit, Intesa, Erste, Sosijete Ženeral, Komunalkredit i CIC).

Krediti će poslužiti kao dopuna kapitalu koji "Vansi erports" ulaže u projekat.

Ovakvi aranžmani finansiranja predstavljaju prekretnicu u razvoju beogradskog aerodroma, ocenjuje "Dentons" i uz konstataciju da je reč najvećoj transakciji u oblasti JPP koja je ikada realizovana u Srbiji.

"Srećni smo što pomažemo 'Vansi erportsu' u ovoj važnoj transakciji", rekao je Ijan Mekgret, koji je zajedno sa partnerima Robom Irvingom i Žan-Mark Alikom vodio "Dentonsov" tim.

Savetnik Republike Srbije u ovom postupku bila je advokatska kancelarija "Orrick", navodi ta međunarodna advokatska kancelarija u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Vansijeva koncesija najveće javno-privatnom partnerstvo u Srbiji"

Izvor: Radio 021, 14.Jan.2019

Međunarodna advokatska kancelarija "Dentons" je, kao savetnik francuskog "Vansi erportsa" koji je 25-godišnji koncesionar beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", konstatovala danas da je reč o najvećem javno-privatnom partnerstvu (JPP) ikada sprovedenom u Srbiji...U saopštenju o ugovoru francuskog...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.