Vanredna konferencija MUP-a povodom velikog hapšenja članova Balkanskog kartela

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 16:09

Vanredna konferencija MUP-a povodom velikog hapšenja članova Balkanskog kartela

U velikoj akciji policije uhapšene su vođe Balkanskog kartela koji je poslednjih godina organizovao šverc više od 7 tona kokaina na području Evrope.

Tim povodom održana je vanredna konferencija za medije Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Srbija je još jednom uspešnom akcijom pokazala i dokazala da je uspešan međunarodni partner protiv organizovanog kriminala. Uz Evropol je uhapšeno 13 lica, pripadnika OKG sastavljene od više nezavisnih ćelija koje su funkcionisale >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao Balkanski kartel. Veruje se da ovaj kartel stoji iza višetonskih pošiljki kokaina koji je iz Južne Amerike stigao u Srbiju. Ova akcija uklonila je najveću organizaciju za trgovinu drogom sa Balkana. Uhapšeni su organizatori M. S. i M. L. kao i još 11 osoba koje se sumnjiče da su bile vođe nezavisnih ćelija. Tokom 2020. godine zaplenjeno je najmanje sedam tona kokaina i on se dovodi u vezu sa ovim kartelom", rekao je načelnik UKP Ninoslav Cmolić.

Kako je Cmolić dodao, zaplenjeno je oko 5 tona kokaina na Arubi, 1,2 tone u Belgiji, 743 kilograma u Roterdamu, u Holandiji.

"Uhapšeni u Srbiji su najveći trgovci kokainom sa Balkana. Od 13 uhapšenih, tri su već u zatvoru. Rad na ovom predmetu je i dalje u toku", naveo je načelnik.

Kako je dodao "Skaj" aplikacija je bila ključna za ovaj slučaj, a akcija je vođena u tajnosti do današnjeg dana.

Cmolić je istakao da su lica slobode lišena u Beogradu, Subotici i Zrenjaninu.

"I dalje se vrše pretresi na više lokacija, a istraga je u toku. Dvojica je organizatora. Ostali su takođe vođe, ali nezavisnih manjih ćelija koje su integralni deo kartela", objasnio je Cmolić.

On je istakao da je reč o najvećem narko kartelu na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.