Validnost diploma iz Srbije nije upitna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2020, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Validnost diploma iz Srbije nije upitna

Direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) prof. Jelena Kočović kaže da se validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ni na koji način ne dovodi u pitanje i da ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA.

Srbija je 2012. godine izabrana za punopravnog člana ENQA, a 2017. godine stavljena "pod praćenje", i dat nam je rok od dve godine za ispravljanje nedostatke.

"NAT je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u oktobru, prošle godine, imao spoljašnju proveru od četvoročlane komisije recenzenata ENQA i uvereni smo da je NAT tom prilikom dobro predstavio svoje dosadašnje rezultate. U proteklih godinu i po dana urađeno je mnogo na formiranju nove metodologije za akreditaciju i spoljašnju proveru kvaliteta", navela je Kočović za Tanjug.

Ističe da su promenjeni pravilnici i standardi da bi se otklonile primedbe zbog kojih je bivši KAPK stavljen u status člana pod nadgledanjem.

Ključna promena koja je urađena je nazavisnost petočlanih recenzentskih komisija (tri profesora, stručnjak iz prakse i student) u formiranju mišljenja da li neka visokoškolska ustanova ili studijski program treba da se akredituje ili ne.

"Prilikom donošenja odluke Komisija za akreditaciju ne bi trebalo da promeni mišljenje recenzenata osim ako je u pitanju kršenje zakona. Mi do sada nismo imali takve slučajeve", navela je ona.

Dodaje da je NAT uložio velike napore da postane punopravni član Asocijacije agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA, kako bi u potpunosti integrisali sistem visokog obrazovanja u Srbiji sa sistemom u evropskom prostoru, a poštujući propisane standarde od strane ENQA.

Pojedini mediji preneli su da su prof. Neda Bokan, bivša predsednica KAPK, i članica te Komisije prof. Verka Jovanović prekršile etički kodeks i omogućile da Jovanovićeva, iako zaposlena na jednom privatnom univerzitetu, bude izvestilac u procesu akreditacije tog univerziteta, a zatim i predloži članove recenzentske komisije za isti univerzitet.

Kočović kaže da je zatražila "pisana izjašnjenja" dve profesorke o konkretnom predmetu "kako bi se utvrdile činjenice", a tek nakon toga "postupaće se u skladu sa propisima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kočović: Validnost diploma iz Srbije nije upitna

Izvor: Radio 021, 30.Jan.2020, 08:26

Direktorka Nacionalnog akreditacionog tela (NAT) prof. Jelena Kočović kaže da se validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji ni na koji način ne dovodi u pitanje i da ne zavisi od članstva Srbije u Evropskoj asocijaciji agencija za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju ENQA...Srbija...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.