Vakcine od četvrtka, kubanski imunolog posetio pacijente

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2015, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vakcine od četvrtka, kubanski imunolog posetio pacijente

Imunolog iz Kube Pedro Kamilo Rodriges, vođa tima koji je patentirao lek "Cimavax EGF", posetio je prve pacijente, koji se u KBC "Bežanijsa kosa" spremaju za terapiju lečenja adenokarcinoma pluća, koju bi trebalo da prime u četvrtak.

Dve pacijentkinje danas su u prostorijama Ploklinike KBC-a primile indukcionu terapiju - jednu vrstu pripreme organizma za davanje kubanske vakcine, koje po planu treba da usledi nakon 72 sata. Nakon što je obišao pacijentkinje i razgovarao sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << njima, Kamilo Rodrigez je ukazao da vakcina ne leči tumor, već sprečava njegov rast, ali da je ona "milosrdni lek".

Kako je objasnio, vakcina se koristi više puta, na 28 dana. Prva doza se daje da bi se aktivirao imuni sistem, a svaka sledeća primena se koristi kako bi se pojačalo njeno dejstvo. "U telu obolelog postoji molekul raka, koji po prirodi mi, naravno, nemamo u sebi. Zbog toga je važno da se uz pomoć vakcine unapredi imuni sistem pacijenta kako bi se borio sa ovim", rekao je Rodrigez.

On je dodao da vakcinu mogu primiti samo pacijenti u terminalnoj fazi bolesti, odnosno trećoj ili četvrtoj.

Upitan da li je mogu primiti pacijenti koji su na hemioterapiji, rekao je da je na Kubi vakcina davana i pre i posle i u toku hemioterapije i da su svi pacijenti dobro reagovali, tako da se pokazalo da je bezbedna kad se koristi sa hemioterapijom. "Mi smo u ispitivanjima potvrdili da je davanje vakcine pacijentima unapredilo njihovo zdravlje, odnosno da im je produžilo život", rekao je Rodrigez.

Na pitanje zašto je uslov za naše pacijente da nisu prošli hemioterapiju i da su u četvrtoj fazi, onkolog Sanja Kostić objasnila je da je primena vakcine kod nas usaglašena sa evropskim protokolom, koji se malo razlikuje od kubanskog. "Kod nas je definisano da je to četvrti stadijum bolesti, kod nas samo za adenokarcionom. Naši protokoli se baziraju na evropskim. Indikacije u okviru kojih mi primenjujemo vakcinu su već primenjene na oko 500 pacijenata u Evropi", objansila je Kostić.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.