VUKOVAR NA UDARU, UZBUNA NA ISTOKU HRVATSKE! Vlasti traže HITNO preduzimanje mera, može biti OZBILJNIH posledica!

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jun.2023, 21:31

VUKOVAR NA UDARU, UZBUNA NA ISTOKU HRVATSKE! Vlasti traže HITNO preduzimanje mera, može biti OZBILJNIH posledica!

Oglasio se gradonačelnik Ivan Penava

Istočni deo Hrvatske je pod najezdom komaraca, a najgora situacija je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-sremskoj županiji, dok se u avgustu očekuje pojava "tigrastog" komarca koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava saopštio je danas da je potrebno proglašenje elementarne nepogode sa županijskog nivoa, jer lјudi ne mogu normalno da se kreću, ugroženi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su zdravlјe, privreda i svi drugi elementi normalnog života.

On je dodao da klimatski uslovi često ne dozvolјavaju tretiranje i izvođenje postupaka suzbijanja komaraca na području grada, navodeći da to lјudima ne znači puno "kada se beleži sto uboda u 15 minuta".

Problem je nastao zbog kiše koja je poslednjih sedmica podigla vodostaje reka, što je doprinelo razmnožavanju komaraca, piše Index.hr.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo saopštili su da su, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, županije, opštine i gradovi obavezni da obezbede sprovođenje mera dezinsekcije.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar Tomislav Šota saopštio je da se u avgustu očekuje pojava tigrastog komarca, koji izaziva bolest Zapadnog Nila kod lјudi i životinja, što može dovesti do vrlo teških posledica, navodi hrvatski portal.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.