VUKČEVIĆ: U ČETVRTAK SASLUŠANJE OSUMNJIČENIH U SLUČAJU PURDE

Izvor: Kurir, 23.Feb.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUKČEVIĆ: U ČETVRTAK SASLUŠANJE OSUMNJIČENIH U SLUČAJU PURDE

BEOGRAD - Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su njegov zamenik i istražni sudija otišli u Hrvatsku gde će u četvrtak i petak saslušati još dvojicu osumnjičenih u "slučaju Tihomira Purde" - Danka Maslova i Petra Janjića, zvanog Tromblon.

Vukčević je, gostujući u vestima B92, kazao da će nakon saslušanja biti doneta odluka u tom slučaju, i naglasio da su svi navodi o odustajanju Srbije od optužnice, dok se ne završi istraga, samo špekulacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<

Na pitanje da li može da se ponovi ista situacija kao sa bivšim članom Predsedništva BiH Ejupom Ganićem, Vukčević je rekao da su to dva različita slučaja, odbacivši optužbe da je tužilaštvo u slučaju Ganića loše odradilo posao.

Purdu su 21. februara u Sarajevu saslušali istražni organi Bosne i Hercegovine u prisustvu zamenika tužioca za ratne zločine Republike Srbije Dušana Kneževića i istražnog sudije Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu Milana Dilparića.

Saslušanje je obavljeno po zahtevu srpskog tužilaštva koje Purdu, Maslova i Janjića sumnjiči za ratne zločine u Vukovaru 1991. godine nad trojicom zarobljenih vojnika JNA.

Osvrnuvši se na pitanje trgovine ogranima na Kosovu, Vukčević je rekao da bi istragu trebalo da sprovede telo koje ima autoritet i moć da zaštiti svedoke. On je dodao da je stavio na raspolaganje srpsko tužilaštvo da se uključi, u saradnji sa Euleksom, a može i u saradnji sa albanskim tužilaštvom.

Vukčević sumnja da Haški tribunal može išta više da uradi u vezi sa tim problemom i navodi da postoje dokumentovani dokazi o trgovini organima, ali da ostaje da se vidi da li ti dokazi u toj formi mogu biti prihvaćeni.

On je ponovio da je glavni haški tužilac Serž Bramerc tokom posete Beogradu pozitivno ocenio saradnju sa srpskim Tužilaštvom za ratne zločine i dodao da, kada su u pitanju prethodne Bramercove primedbe na rad službi bezbednosti, tu bilo "nekih netačnih interpretacija".

Vukčević je odbacio pojedine optužbe da je tim koji traga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem nesposoban i u prilog tome podsetio da su od 2006. uhapšena četvorica optuženika - Radovan Karadžić, Vlastimir Đorđević, Stojan Župljanin i Zdravko Tolimir.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.