VUČIĆ O RUŠENJU SUVERENITETA SRBIJE: Priština se nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja, TEROR protiv srpskog stanovništva se intenzivira

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 23:48

VUČIĆ O RUŠENJU SUVERENITETA SRBIJE: Priština se nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja, TEROR protiv srpskog stanovništva se intenzivira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija

Vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije, počela je u 21 čas, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se gazi i narušava suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji koji je eksplicitno garantovan rezolucijom 1244 i poveljom Ujedinjenih nacija..

- Usled svega ovoga, logično je da višemesečna nastojanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Beograda da se u saradnji sa međunarodnom zajednicom nađu rešenje za ovaj problem nisu rodila plodom. Iako je činjenica da je međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posledicama svog delovanja. Ali, teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira i uključuje i fizičke napade na Srbe i napade na njihovu imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve. Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima da je u 2023. godini 179 etnički motivisanih zločina zabeleženo. Ovo je slučaj institucionalnog, fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i koje se napadaju iz čista mira. Te oružane grupacije kosovskih Albanaca u tom regionu vrše arbitrarna hapšenja istaknutih srpskih pojedinaca i druge poznate oblike fizičkog i institucionalnog nasilja protiv srpske populacije. Između ostalog vrše akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz podjednako onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja pa čak i vršenja drugih akata nasilja na ilegalno uspostavljenim punktovima i na drugim mestima na čitavom području severnog Kosova. Bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u mirnim urbanim sredinama, nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba koju potom koriste za izgradnju novih objekata vojne namene na tom prostoru, pod četiri, donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve čime narušavaju specijalne zaštitne zone oko objekata Srpske pravoslavne crkve, uništavanje srpskih grobalja, ilegalni embargo na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca. Podsećanja radi, naoružane grupacije Albanaca na Kosovu i Metohiji su prema paragrafu 9b, paragrafu 15 i članu 6 aneksa 1 Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN morale da budu demilitarizovane, što podrazumeva i zabranu njihovog ponovnog formiranja u jednom ili drugom obliku. Njihovo opremanje savremenom vojnom opremom je nesumnjivo u suprotnosti sa Rezolucijom. Svedoci smo dobro isplaniranih, sistematskih i široko orijentisanih mera, kojima se namerno kreiraju nepodnošljivi uslovi života i vrši progon Srba, te onemogućava fizički opstanak srpskog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije. Ovakva situacija na Kosovu i Metohiji neosporno dovodi do pogoršanja situacije međunarodnih trvenja i nastanka sporova koje predstavljaju pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, budući da političko rukovodstvo kosovskih Albanaca preduzima sistematske i široko rasprostranjene napade protiv srpskog stanovništva - rekao je Vučić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.