Izvor: Nezavisne Novine, 25.Mar.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSTS traži svoj dio u Mehanizmu koordinacije

SARAJEVO, BANJALUKA - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) zatražio je od Savjeta ministara BiH da bude uključen u Mehanizam koordinacije o pitanjima koja se tiču pravosudnog sistema u BiH.

Za ovaj zahtjev VSTS je dobio podršku i razumijevanje i u institucijama EU, ali i od članova Predsjedništva BiH, međutim Savjet ministara BiH, koji i odlučuje o Mehanizmu koordinacije i priprema izmjene tog dokumenta, još nije odgovorio na njihov zahtjev.

"Mi ne tražimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da učestvujemo u Mehanizmu koordinacije osim u onim tačkama koje se tiču pravosuđa, jer je VSTS regulatorno tijelo. Iskustva zemalja iz regiona, prije svega Hrvatske, govore da je bez učešća ljudi iz pravosuđa nemoguće ispregovarati neke stvari", rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

U pismu upućenom Savjetu ministara BiH, Visoki sudski i tužilački savjet predložilo je kako da se uključe u Mehanizam koordinacije. Njihovo mišljenje je da u Kolegiju za evropske integracije kao najvišem političkom tijelu u sistemu koordinacije osim predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, njegovih zamjenika i entitetskih premijera treba da učestvuje i predsjednik VSTS sa pravom glasa, ali samo na sastancima na kojima se govori o oblasti pravosuđa. Dalje u radu ministarskih konferencija, kada se razgovora o pravosuđu, prijedlog VSTS je da u tome učestvuje i neko od članova Predsjedništva VSTS itd. U suštini, prijedlog VSTS je da u svim tijelima Mehanizma koordinacije u kojima bude riječi o pravosuđu, pravosudnom sistemu ili reformi pravosuđa učestvuje neko iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, zavisno od toga na kojem nivou se raspravlja o određenim temama.

"Dobili smo razumijevanje u institucijama EU, ali i od članova Predsjedništva BiH za ovo što tražimo. Pisali smo Savjetu ministara BiH, ali još nismo dobili nikakav odgovor", rekao je Tegeltija.

U VSTS BiH smatraju da tehničke i stručne kapacitete i njihovu institucionalnu ulogu ne treba zanemarivati, pogotovo u procesu evropskih integracija i pitanja koja se direktno odnose na pravosudni sistem.

"Ne treba da budemo uključeni u sve, već kao regulator samo u pitanja koja se direktno tiču pravosuđa. Razumijevanje smo dobili od svih onih kojima smo se obratili, a sada je na Savjetu ministara BiH", rekla je Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednik VSTS.

Savjet ministara BiH 26. januara usvojio je Mehanizam koordinacije, koji je u startu odbacila RS tvrdeći da je na štetu entiteta, te da u pojedinim dijelovima mora biti izmijenjen. Nakon toga i poslije više od mjesec dana prepucavanja na zajedničkom sastanku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i entitetskih premijera dogovorena je izmjena spornih odredaba.

Funkcionalan Mehanizam koordinacije uz objavljivanje rezultata popisa stanovništva i adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju uslov je za dobijanje upitnika od Evropske komisije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.