VRTOGLAV SKOK ZARAŽENIH U AUSTRIJI: Beč razmišlja da ponovo uvede mere, ministar zdravlja zabrinut

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2020, 17:52

VRTOGLAV SKOK ZARAŽENIH U AUSTRIJI: Beč razmišlja da ponovo uvede mere, ministar zdravlja zabrinut

Ponovo je vraćena mera obaveznog nošenja maski pri ulasku u državne institucije.

Prvi put nakon 19. maja u Austriji je u ponedeljak zabeleženo više od 1.000, tačnije 1.012 aktivno bolesnih osoba od korona virusa. Najviše u austrijskoj pokrajini Gornjoj Austriji (414) i Beču (347).

U poslednjih 24 sata zabeleženo je 85 novih slučajeva zaraze, od čega 57 u Gornjoj Austriji, koja je postala leglo zaraze kako je pokazao klaster zaraženih u crkvenim redovima i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << novi klaster zaraze u tri klanice u ovoj austrijskoj pokrajini.

Sledi Beč s 21 novozaraženom osobom, Donja Austrija sa 5, Salzburg i Štajerska svaka s po jednim novim slučajem zaraze. Preostale četiri pokrajine u ponedeljak nisu imale novozaraženih Covidom-19. Nakon naglog porasta broja novozaraženih u Gornjoj Austriji od ponedeljka su na snazi strože mere.

Naime, ponovo je vraćena mera obaveznog nošenja maski pri ulasku u državne institucije, a pojačane su i kontrole u sredstvima javnog prevoza, gde je takođe obavezno nositi masku, čega se svi ne pridržavaju. Kako je u ponedeljak na konferenciji za novinare u Beču rekao bečki gradonačelnik Majkl Ludvig "nije isključeno" ni ponovno uvođenje strožih mera u glavnom gradu Austrije.

- Koron avirus će nas još dugo pratiti. Ono što je posebno važno jeste da uvek vrlo brzo saznamo šta je uzrok, koje su kontakt osobe i da klaster zaraze brzo izolujemo i preduzmemo potrebne mere. A to trenutno dobro funkcioniše - rekao je Ludvig.

Da iz dana u dan ima sve više novoobolelih od korona virusa u Austriji brine i domaćeg ministra zdravlja Rudolfa Anšhobera, koji vezano uz Gornju Austriju koja je postala žarište tvrdi da je najvažnije što je moguće više testirati, pogotovo u sumnjivim područjima kao što su starački domovi, zdravstvene ustanove, spavaonice odnosno stanovi radnika i ljudi koji žive u teškim radnim i stambenim uslovima, klanice, itd.

- Posebno je važan značaj i uspeh naše dalje strategije testiranja - rekao je ministar i istakao kao je na nedeljnom nivou moguće sprovesti 25 do 30.000 dobrovoljnih testova, napomenuvši kako su danas započeli dobrovoljni skrining programi.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Austriji je od početka pandemije do danas zabeleženo ukupno 18.270 obolelih od čega je njih 78 trenutno hospitalizovano, uključujući 11 na Odeljenjima intenzivne nege. Ozdravilo je 16.647 osoba, a 706 je preminulo.

Ukupno je dosad testirano 654.105 ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.