(VIDEO) SMRDI NA LEŠ: U Banjaluci procvetao najveći i najsmrdljiviji cvet!

Izvor: Kurir, 18.Maj.2015, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(VIDEO) SMRDI NA LEŠ: U Banjaluci procvetao najveći i najsmrdljiviji cvet!

Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu

Najveći, a ujedno i najsmrdljiviji cvet, procvjetao je i u Banjaluci. Od sadnje do prvog cvetanja, u proseku prođe 20 godina, iako je kažu, to prava retkost.

Ono što čini ovaj nesvakidašnji događaj, još neverovatnijim, jeste da nije procvetao samo jedan, nego dva primerka ove vrste.

U rasadniku porodice Slavnić, u Zalužanima, desilo se čudo. Procvetala su dva primerka, cveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Titan arum, poznatijeg i kao "cvet leš", zbog mirisa koji ispušta.

Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Nakon cvetanja, traje samo dva do tri dana, a za to vrijeme, miriše, tačnije smrdi na trulo meso.

“Vrlo je retko da ta biljka cveta, ona kad cveta, prate je mnogi mediji, mnogo posetilaca bude. Poslednje cvetanje u Bazelu, Arboretumu u Švicarskoj, posetilo je oko 25.000 ljudi", rekao je Boro Slavnić.

Boro tvrdi, da je ovo jedinstven događaj u istoriji i da se do sada nikada nije desilo da oba cveta procvetaju, u isto vreme, na istom mestu. Kaže da nema puno posetilaca, jer to, na našim prostorima izgleda i nije atrakcija.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ovih dana Banjalukom se neće širiti prijatan miris, evo i zašto

Izvor: B92, 19.Maj.2015, 10:25

Smrdljivi cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu...Najveći i najsmrdljiviji cvet procvetao je i u Banjaluci u rasadniku porodice Slavnić. Ovo je pravo čudo jer od sadnje do cvetanja u proseku prođe i po 20 godina, a i to je retkost...Zanimljivije je da nije procvetao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.