VI U KLIMAKSU, DETE U PUBERTETU?! Izbegnite svakodnevno Ma, u #$?!!@#! uz 20 važnih saveta

Izvor: Blic, 11.Feb.2017, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VI U KLIMAKSU, DETE U PUBERTETU?! Izbegnite svakodnevno "Ma, u #$?!!@#!" uz 20 važnih saveta

"Ružna sam, debela… Svi me nervirate, dosadni ste…", prosipa po ceo dan vaša tinejdžerka. Vi se preznojavate, ali ne zbog kćerknih ispada, već zbog klimaksa. Tolika količina besa i nervoze na malom prostoru… Ne biste takvo nešto poželeli u svojoj kući!

Na žalost, realnost nam ne ide na ruku. Kako danas žene sve kasnije rađaju, često između 30. i 35. godine, burni klimaks majki pada upravo kada kod deteta nastupi još burnija adolescencija. A kada dođe do ukrštanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nervoznih ukućana, bude i "#$?!#*!@#!".

- Tako nastaje porodična situacija u kojoj su i pubertetlija i mama u destabilizujućem periodu uzrokovanom promenom hormonskog stanja u organizmu - objašnjava za "Blic" psihoterapeut Zoran Milivojević.

A ono što je za žene manopauza, za muškarce je andropazua. Tako da pošteđenih ovde nema.

Svi u haosu

- Dakle, imamo dve strane - svaku obuzetu svojim krizama. Imamo i jaz generacija, danas veći nego ikada zbog ubrzanog tehnološkog napretka - kaže psiholg Marina Nadejin Simić.

Adolescenti se bune protiv autoriteta, pre svega roditelja i nastavnika. Skloni čestim i burnim promenama raspoloženja, konfliktima i rušenju granica i pravila ponašanja. Nestabilni i nesigurni.

Ludnica je i u glavama roditelja, mada podivljali hormoni ipak više ugrožavaju ženu. Razdržljivost, česte promene raspoloženja, uznemirenost, tuga...

A ovo je, dodaje Milivojević, savremeno društvo koje promoviše mladolikost i seksualnu privlačnost, što ženama u menopauzi dodatno urušava samopoštovanje.

Ipak, nije sve tako beznadežno.

Mislite na vreme!

Pre svega, razmišljajte na vreme! Ako su vam deca još mala, uporno gradite porodičnu atmosferu koja odiše poverenjem, ljubavlju i bliskošću, kako biste se i inače, a pogotovo kad izbije rat hormona, izborili sa rastućim mukama roditeljstva.

Disciplinujte decu od malih nogu, ali nenasilnim metodama, kako bi se od što ranije učila pravilima ponašnja.

- Kako preživeti kritičan period? Pre svega ljubavlju, tolerancijom, doslednošću u zahtevima i uzajamnim poštovanjem ličnosti deteta i roditelja. Uvek je znatno veća odgovornost na roditeljima, a ako su oni indisponirani svima će biti teško - kaže psiholg Marina Nadejin Simić.

Konkretni saveti za roditelje po preporuci psihologa Marine Nadejin Simić:

Na kraju krajeva, utešno je to što su, kako kaže Milivojević, i pubertet i menopauza prolazna stanja, tako da se odnosi u porodici mogu stabilizovati i nastaviti na nekom novom nivou.

Srećno!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.