VERNICI SLAVE ZAŠTITNIKA SLABIH I NESREĆNIH! Danas je Prepodobni Jevtimije Veliki: Čuvajte se sebe samih, greh je počiniti jednu stvar (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 08:11

VERNICI SLAVE ZAŠTITNIKA SLABIH I NESREĆNIH! Danas je Prepodobni Jevtimije Veliki: Čuvajte se sebe samih, greh je počiniti jednu stvar (VIDEO)

Izdao je zapovest da se kapije njegovog manastira nikad ne zatvore i da prime svakog putnika namernika.

Prepodobni Jevtimije Veliki je rođen u Melitini blizu reke Eufrata u porodici plemenitih i znamenitih roditelja. Već kao dečak, posvećivao je vreme molitvi i tišini, a kasnije se zamonašio i živeo po strogim pravilima monaštva. Postao je učitelj mnogim učenicima, među kojima su neki postali znameniti svetitelji.

Prepodobni Jevtimije je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poznat po svojim čudima kao što su izgonjenje demona, lečenje bolesti, izvođenje vode u pustinjama i umnožavanje hleba. Njegova mudrost se ogledala u učenju o neophodnosti života ispunjenog trudom i radom, kao i o tome da je važno činiti dobro na mestu gde se nalazimo.

Pored pećine u kojoj je živeo, podigao se manastir koji je još dugo bio dom mnogim monasima. Jevtimije je izdao zapovest da kapija manastira nikada ne bude zatvorena i da bude mesto odmora za svakog putnika namernika.

Prepodobni Jevtimije Veliki upokojio se u gospodu 473. godine, a prema predanju, sedmog dana nakon smrti se prikazao svom učeniku Domentijanu, svetao i radostan kao "sin svetlosti" kakav je postao.

Jevtimije Veliki se smatra zaštitnikom slabih i nesrećnih ljudi. Veruje se da je veliki greh na današnji dan odbiti pružiti pomoć nekome ko je u nevolji, jer bi se time uvredio Prepodobni Jevtimije Veliki, a život bi mogao proći bez njegovog blagoslova.

Današnji praznik je prilika da se setimo života i dela Prepodobnog Jevtimija Velikog, čoveka čija je mudrost ostavila dubok trag u pravoslavnoj tradiciji. Njegova predanost služenju drugima i učenje o važnosti truda i dobrote ostaje inspiracija vernicima širom sveta.

Izvor: Srbija Danas/Republika

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.