VELIKO OTKRIĆE! ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O SVEMIRU: Otkriveno 20 nepoznatih meseca oko Saturna! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Okt.2019, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKO OTKRIĆE! ZABORAVITE SVE ŠTO STE ZNALI O SVEMIRU: Otkriveno 20 nepoznatih meseca oko Saturna! (FOTO)

SATURN je premašio Jupiter po broju prirodnih satelita, odnosno mjeseca, koji orbitiraju oko planeta.

Naučnici objavili su u ponedjeljak da su otkrili 20 do sada nepoznatih meseca kako kruže oko tog plinovitog diva te sada Saturn ima sveukupno 82 poznata prirodna satelita, za razliku od Jupitera koji ih ima ''samo'' 79.

- Koristeći se najvećim teleskopima na svetu, dovršavamo popis manjih mjeseca koji orbituju oko divovskih planeta - rekao je astronom.

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />- Oni nam mogu pomoći da bolje shvatimo kako su se planeti našeg Sunčevog sastava formirali i razvijali - dodao je.

Svaki od novootkrivenih meseca promera je oko 5 kilometara, a 17 ih ima retrogradnu rotaciju, odnosno kreću se u suprotnom smeru od Saturnove rotacije. Pripadaju u tri skupine Saturnovih vanjskih meseca. Retrogradni prirodni sateliti pripadaju norveškom skupu (nazvani su prema terminima iz norveške mitologije), dva meseca spadaju pod inuitsku skupinu (nazvani su prema terminima iz inuitske mitologije), a jedan je u galskom skupu (nazvani su prema terminima iz galske mitologije).

Astrofizičari smatraju kako je svaka od tih skupova nastala od jednog većeg meseca koji se raspao na manja tela.

- Ovakvo grupisanje vanjskih meseca primećujemo i kod Jupitera, što ukazuje na nasilne sudare između meseca Saturnovog sastava ili na sudar s vanjskim objektima; poput asteroida ili kometa - rekao je astronom.

Zanimljiva činjenica je da galski mesec orbituje mnogo dalje od svojih kolega, što sugerira da ga je nešto gurnulo u dalju orbitu ili da uopšte nije nastao iz istog sudara kao ostali meseci.

The discovery of 20 tiny moons circling Saturn has knocked Jupiter out of the top spot in the moon race. https://t.co/DPqYoS1GoY

— Smithsonian Magazine (@SmithsonianMag) October 9, 2019

Oko Saturna orbitiraju dva meseca koja su interesantna naučnicima jer bi na njima moglo biti izvan zemaljskog života. Titan je tako jedini prirodni satelit sa značajnom atmosferom i jedino nama poznato mesto, osim Zemlje, koje na svojoj površini ima tekućice i stajaćice u obliku reka, jezera i mora. Osim raznih tekućica na površini, još zanimljivije pojave skrivaju se ispod njegove zaleđene površine. Naime, tamo se nalaze okeani u kojima ima više vode nego metana.

NASA stoga namerava 2026. godine na taj mesec poslati bespilotnu letelicu imena ''Dragonfly'' (Vilinski konjic) kojom će na njemu tražiti znakove postojanja jednostavnih organizama.

Na Enkeladu su otkriveni građevni blokovi života. Prema najnovijim rezultatima analize prethodnih NASA-inih podataka, otkriveno je kako se u gejzirima, koji iz okeana ispod ledene kore meseca izbacuju u svemir veliku količinu tekuće vode, nalaze organski spojevi.

Osim tajanstvenih Enkelada i Titana, Saturn ima i velik broj unutrašnjih meseca koji se kreću unutar ili u neposrednoj blizini njegovih prstenova.

Unutrašnji meseci više su crvenkaste boje jer prstenovi sadrže železo i crveni organski materijal, a udaljeniji sateliti su plavičasti zbog leda i vodene pare koja izvire iz Enkelada.

Pan je tako najcrveniji Saturnov mjesec, a orbitira unutar praznine između prstenova.

Dafnis ima najmanju gustoću među unutarnjim mesecima, što znači da je izuzetno porozan. Kao i Pan, kruži između prstenova, no on pritom na njihovim rubovima zna stvarati talasasto strujanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.