VB neprijatelj Srba? Sumanute teorije zavere

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VB neprijatelj Srba? Sumanute teorije zavere"

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif ocenio je da je poziv članovima Predsedništva BiH da dođu u Beograd pokazatelj posvećenosti Vlade Srbije pomirenju.

Diplomata iz Velike Britanije je poručio da rezolucija o Srebrenici predstavlja vrstu komemoracije i podrške žrtvama na svim stranama.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, opisao kao "teorije zavere" kritike u medijima protiv Velike Britanije u kojima je ta zemlja proglašavana za istorijskog neprijatelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpske države, a koje su intenzivirane u toku rasprave o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

"Mislim da je zaista sada na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji je bio i neka vrsta komemoracije i podrške za žrtve na svim stranama, i koji naglašava potrebu da međunarodna zajednica zajedno radi na sprečavanju genocida u budućnosti", rekao je Kif.

On je istakao da je britanska politika prema Srbiji bila i ostala konzistentna i ukazao da Velika Britanija podržava politiku reformi u Srbiji, usmerenu ka prijemu u Evropsku uniju, kao i pozitivnu ulogu koju Srbija igra u procesu pomirenja i boljih odnosa na Balkanu.

"Zbog toga smo podržavali odluku premijera Aleksandra Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima. Bili smo šokirani napadom koji su na njega sproveli neki ljudi", istakao je Kif.

Povodom medijskih spekulacija da je napad na premijera u Potočarima organizovao jedan od penzionisanih agenta britanskog MI6, Kif je rekao da ne želi da komentariše "sumanute teorije zavere".

Kif je odbacio i ocene da predlog rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno prodiskutovan u Ujedinjenim nacijama pre nego što je iznet na Savet bezbednosti i podvukao da je taj dokument prošao proceduru koja je u UN uobičajena.

Upitan da prokomentariše pismo koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio britanskoj kraljici Elizabeti u kojem ju je zamolio da posveti pažnju rezoluciji o Srebrenici, ambasador je odgovorio da je predsednik slobodan da piše pisma i da ništa više ne može da kaže povodom toga.

Kako je naglasio, dobra vest je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu.

"Premijerov poziv članovima Predsedništva BiH je veoma važan i pokazatelj je posvećenosti srpske vlade pomirenju i boljim odnosima na Balkanu", podvukao je ambasador.

Kif je, takođe, rekao da Velika Britanija podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, kako je istakao, na bazi istinskog napretka.

"Vidimo ono što je urađeno, još puno toga treba da bude urađeno i to nije jednostavno. Ali podržavamo otvaranje poglavlja za Srbiju čim ona bude spremna", zaključio je britanski ambasador u intervjuu za RSE.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanija nije neprijatelj Srbije

Izvor: OkRadio.rs, 21.Jul.2015

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif ocenio je da je poziv članovima Predsedništva BiH da dođu u Beograd pokazatelj posvećenosti Vlade Srbije pomirenju. Diplomata iz Velike Britanije je poručio da rezolucija o Srebrenici predstavlja vrstu komemoracije i podrške žrtvama na svim stranama. On...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.