VAŽAN RAZGOVOR SE VODI U PATRIJARŠIJI: Patrijarh razrešio sve dileme i stavio tačku na pitanje Kosova (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Mar.2021, 22:54

VAŽAN RAZGOVOR SE VODI U PATRIJARŠIJI: Patrijarh razrešio sve dileme i stavio tačku na pitanje Kosova (FOTO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras u emisiji "Upitinik" Olivere Jovićević priča o svim izazovima pred kojim je Srbija i SPC

Na samom početku patrijarh jeobjasnio kako se osećao kada je izabran.

- Moj prvi osećaj, dominantni osećaj, jeste osećanje straha pred velikim izazovima, ali i bremenom koje nosi patrijarh. S obzirom da u najširoj javnosti imamo loše predrasude o crkvi, pa se crkva često doživljava kao da je to neka institucija koja ima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svoja pravila. Naravno, crkva sve to ima, ali je ona pre svega telo Hristovo. Crkva postoji kao mogućnost za najdublju potrebu svakog čoveka. Crkva se bavi smislom postojanja - rekao je patrijarh Porfirije.

- Naravno ni u snu nisam mogao da pomislim da ću biti patrijarh kada sam bio mlad. Oduvek sam imao želju da živim u nekoj tišini.Kasnije sam to i učinio i otišao sam u manastir da živim u manastiru. Kada sam kao mladić iznosio neke svoje potrebe, mnogi su mi govorili da moram da slušam crkvu.  Kada je trebalo da se bira mitropolit za Zagreb, vladika Irinej me zvao u svoju keliju u Patrijaršiju. Imao sam jake emocije, suze su mi išle kada sam ušao, i tražio sam da ostanem u Kovilju.

A post shared by Olivera Jovicevic (@olivera_jovicevic)

- Kada je izvučeno moje ime, najpre mi se učinilo drugo ime, međutim, kada sam čuo svoje ime doživeo sam šok, ali u pravom smislu te reči i iskonsko osećanje straha - objasnio je Porfirije.

- U ime svih ću da iznesem ono što je u korist našem narodu, našoj crkvi i našoj državi.

- Mislim da ne postoji nikakva dilema da je Kosovo deo Srbije. Ono što je stav crkve, toliko puta je to izrečeno, da je svaka moja reč suvišna. Referendum na Kosovu, ako tako mogu da kažem, izvršen je na Vidovdan 1389. godine. To nije samo geopolitičko pitanje za nas, nego je tema našeg identiteta. Ja sam postao monah na Kosovu u Dečanima. Patrijarh Pavle mi je govorio da je molitva najjače oružje protiv zla. Ja verujem da je Bog, kada je reč o Kosovu, na našoj strani - istakao je patrijarh.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Porfirije za RTS: Kosovo za nas nije samo geopolitičko pitanje, već i pitanje identiteta

Izvor: RTS, 02.Mar.2021

Moje će biti da u ime svih iznesem ono što je na dobro i što je na korist našem narodu, našoj Crkvi, pa ako hoćete, i našoj državi, ali i svim članovima naše Crkve koji se nalaze širom Zemljinog šara, rekao je patrijarh srpski g. Porfirije u ekskluzivnom razgovoru za RTS. Naveo je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.