Uznemiravajući izveštaji iz domova za stare - maltretiranje, drogiranje i smrtni ishodi

Izvor: B92, 26.Maj.2020, 23:26

Uznemiravajući izveštaji iz domova za stare - maltretiranje, drogiranje i smrtni ishodi

Pripadnici kanadskih oružanih snaga od izbijanja epidemije koronavirusa pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje

Oni su obelodanili uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.

U izveštaju se, kako je objavio kanadski javni servis CBC njuz, navodi da su štićenici domova maltretirani, praktično drogirani i ostavljani satima i danima u zaprljanoj posteljini

Ono što su pronašli pripadnici vojske, koji su u domove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za stare upućeni nakon što je posao u tim ustanovama napustio veći broj zaposlenih još na početku izbijanja korona krize, zabeleženo je u pet domova i dostavljeno u izveštaju vladi pokrajine Ontario.

"To je grozno", rekao je danas premijer Ontaria Dag Ford i dodao:

"Čitanje ovog izveštaja najteža je stvar koju sam učinio kao premijer".

Jedan od primera naveden u izveštaju je slučaj štićenika kojeg je osoblje hranilo u ležećem položaju, što je dovelo do gušenja, a zbog neadekvatne brige i - smrtnog ishoda.

U drugom incidentu, osoba je polomila kuk i nije joj pružena nikakva nega, navodi se u izveštaju.

"Prisutan je veliki broj bubašvaba i muva", navodi se, prema CBC-u, a "miris trule hrane mogao se osetiti u hodnicima”.

Na današnjem, dnevnom brifingu za medije, kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je "tužan, šokiran, razočaran i ljut" zbog onoga što je čuo.

"To je duboko uznemirujuće", rekao je Trudo.

Dva vojna izvora - koji su razgovarali sa CBC njuzom, pod uslovom anonimnosti, jer nisu ovlašćeni da javno govore - rekli su da su se vojnici osvedočili u ozbiljno zanemarivanje štićenika domova za stare.

"Nismo videli poštovanje pravila. Nedostatak obuke osoblja i medicinske opreme je evidentan, a videli smo slučajeve i da osoblje više puta koristi iste špriceve ", rekao je jedan od izvora.

"Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, moramo da učinimo više u pružanju podrške našim štićenicima u dugoročnoj nezi širom zemlje, kroz ovu pandemiju", rekao je Trudo.

Oko 1.700 vojnika je raspoređeno u pet domova za dugotrajno zbrinjavanje u Ontariju i u još 25 domova u Kvebeku.

Njihove dužnosti uključuju pomoć štićenicima u svakodnevnim potrebama, čišćenje objekata i podelu obroka.

Trudo je rekao da je bilo zahteva iz Ontaria i Kvebeka da se produži misija raspoređivanja trupa u domovima za stare.

"Moramo bolje da se brinemo za ljude koji su izgradili ovu zemlju," rekao je Trudo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grozno stanje u staračkim domovima u Kanadi: Štićenici maltretirani, drogirani, među muvama i bubašvabama

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 07:07

Pripadnici kanadskih oružanih snaga od izbijanja epidemije virusa korona pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, a sada su obelodanili uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare...U izveštaju se, kako je objavio kanadski javni servis CBC njuz, navodi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.