Izvor: Radio 021, 27.Maj.2020, 07:07

Grozno stanje u staračkim domovima u Kanadi: Štićenici maltretirani, drogirani, među muvama i bubašvabama

Pripadnici kanadskih oružanih snaga od izbijanja epidemije virusa korona pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, a sada su obelodanili uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.

U izveštaju se, kako je objavio kanadski javni servis CBC njuz, navodi da su štićenici domova maltretirani, praktično drogirani i ostavljani satima i danima u zaprljanoj posteljini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Ono što su pronašli pripadnici vojske, koji su u domove za stare upućeni nakon što je posao u tim ustanovama napustio veći broj zaposlenih još na početku izbijanja korona krize, zabeleženo je u pet domova i dostavljeno u izveštaju vladi pokrajine Ontario.

"To je grozno", rekao je premijer Ontaria Dag Ford i dodao: "Čitanje ovog izveštaja najteža je stvar koju sam učinio kao premijer".

Jedan od primera naveden u izveštaju je slučaj štićenika kojeg je osoblje hranilo u ležećem položaju, što je dovelo do gušenja, a zbog neadekvatne brige i - smrtnog ishoda.

U drugom incidentu, osoba je polomila kuk i nije joj pružena nikakva nega, navodi se u izveštaju.

"Prisutan je veliki broj bubašvaba i muva, a miris trule hrane mogao se osetiti u hodnicima", navodi se u izveštaju.

Na jučerašnjem, dnevnom brifingu za medije, kanadski premijer Džastin Trudo je rekao da je "tužan, šokiran, razočaran i ljut" zbog onoga što je čuo.

Dva vojna izvora - koji su razgovarali sa CBC njuzom, pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašćeni da javno govore, rekli su da su vojnici posvedočili ozbiljnom zanemarivanju štićenika domova za stare.

"Nismo videli poštovanje pravila. Nedostatak obuke osoblja i medicinske opreme je evidentan, a videli smo slučajeve i da osoblje više puta koristi iste špriceve", rekao je jedan od izvora.

Oko 1.700 vojnika je raspoređeno u pet domova za dugotrajno zbrinjavanje u Ontariju i u još 25 domova u Kvebeku. Njihove dužnosti uključuju pomoć štićenicima u svakodnevnim potrebama, čišćenje objekata i podelu obroka.

Trudo je rekao da je bilo zahteva iz Ontarija i Kvebeka da se produži misija raspoređivanja trupa u domovima za stare.

"Moramo bolje da se brinemo za ljude koji su izgradili ovu zemlju", rekao je Trudo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

UZNEMIRUJUĆI IZVEŠTAJ IZ KANADSKIH DOMOVA Štićenici drogirani, ležali među bubašvabama, ostavljeni da umru u prljavštini

Izvor: Kurir, 27.Maj.2020

Pripadnici kanadskih oružanih snaga, koji od izbijanja epidemije korona virusa pomažu zaposlenima u domovima za dugotrajno zbrinjavanje, obelodanili su uznemirujuće podatke o stanju koje su zatekli u tim ustanovama za stare.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.