Izvor: Danas, 01.Sep.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživanje u čaju

Kada se iskrcate u Čanakaleu, setićete se odmah Breda Pita, zahvaljujući njegovoj ulozi u filmu "Troja". Filmska ekipa je, kada je završila snimanje filma, ostavila, tj. poklonila ovome gradu ogromnog, drvenog, trojanskog konja korišćenog u filmu - pa je kej grada Čanakale od tada ukrašen ovim zanimljivim eksponatom. E sad, da li je neko pregledao tog konja iznutra ili su ga Turci preuzeli sa poverenjem, ne zna se. Tek, moguće je da Bred Pit, neke tamo noći u budućnosti, iskoči sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << svojim saborcima iz drvenog konja i na prepad zauzme Čanakale. "Troja 2" u najavi!

Bilo nam je suđeno da Čanakale vidimo dva puta - jednom iz kola, dok smo bezuspešno tražili parking mesto po centru grada, a drugi put - peške, kada smo konačno uspeli da parkiramo auto, i to besplatno, u Gul sokaku, odmah pored gradske obale. Elem, divno je kada grad, koji je već na moru, tj. na moreuzu, koristi maksimalno tu svoju prednost. Ukras Čanakalea je upravo morski kej, doteran, lep, sa klupama, drvoredima, cvećem, spomenicima i uredno parkiranim brodićima i čamcima, uz poneku jahticu, uključujući i glavno pristanište za trajektni saobraćaj. Lokalni brodski prevoznik "Gestas" održava trajektne linije, a u čast stogodišnjice Galipoljske bitke, na trajektima je ispisana poruka "Mir je moguć" (Peace is possible), uz obrise dela spomenika iz prekomoreuskog Ečebata.

Na keju se, osim pomenutog trojanskog konjčeta, nalazi i maketa Troje (na vodi), kao i još par interesantnih skulptura. Na obali je i spomenik Piri Reisu, gusaru, pomorcu, admiralu i kartografu (četiri u jedan), rođenom u Galipolju, a pogubljenom u Egiptu - po naredbi Sulejmana Veličanstvenog - iako je Piri celoga života (skoro 90 godina) radio, plovio i usput crtao karte sveta za Osmanlijsko carstvo. Taman eto penzije, kad - ode glava... Osim vertikalnog dela spomenika, postoji i horizontalni - gde su umesto dve trotoarske kamene ploče postavljene Piri Reisova karta sveta i prateća legenda a u blizini je i pomorski muzej nazvan po ovome admiralu - kartografu.

U brzoj šetnji po Čanakaleu mogu se videti silne zanimljive stvari - kao gradska sahat kula, pa tvrđava Čimenlik - parnjak Kilitbahir tvrđave sa evropske strane Dardanela, pa jedan veliki top (i uz njega jedan mali) koji je poslužio za odbranu Turske u najvećoj pomorskoj bici u Dardanelima u Prvom svetskom ratu.

Levo od trajektnog pristaništa, nalazi se stari deo grada, prošaran uskim uličicama, koje su, opet, prošarane silnim radnjama. Tu je i Bazar sa ogledalima, izgrađen još 1889. godine, u vreme Sultana Abdula Hamida Drugog, porušen u bombardovanju 1915. godine, a kasnije obnovljen, i danas, u punoj formi - uglavnom kao mesto gde se prodaju suveniri, pre svega kopije trojanskih konjića, pa razni slatkiši i šta sve ne. Kad smo kod slatkiša, da pomenemo i neverovatno jeftine kolače - tulumbe, baklave i ostale turske specijalitete koji se mogu naći u Čanakaleu (Nije da ih nismo probali). I, podrazumeva se, na sve strane možete videti i zlatarske radnje. Naravno, selo se i u jedan apsolutno turski restorančić, među izvorne meštane Čanakalea, ne bi li se, na licu mesta, uživalo u pravom turskom čaju i pravoj turskoj kafici, sve iz turske džezve, sa priloženom metalnom posudicom - a unutra ratluk. Bujrum!

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.