Uzbuna: Kina želi problem?

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 08:22

Uzbuna: Kina želi problem?

Ministarstvo odbrane regiona Tajvan saopštilo je danas da je primetilo još tri kineska balona kako lete iznad Tajvanskog moreuza u sredu.

Kako su naveli, jedan od njih preleteo je iznad tog ostrva, što je drugi dan zaredom da je zabeležena takva aktivnost, preneo je Rojters.

Region Tajvan je u povećanom stanju uzbune zbog kineskih aktivnosti, kako vojnih, tako i političkih, uoči izbora 13. januara na tom ostrvu.

Tajpej tvrdi da Peking vrši vojni i ekonomski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pritisak na taj region kako bi se mešala u izbore.

O kineskim, navodno špijunskim balonima, počelo je da se priča kada su primećeni i oboreni iznad američkog tla prošle godine.

Peking je tada govorio da su u pitanju meteorološki baloni.

Ovog puta, jedan od balona primećen je na 83 kilometara severno od Hsinčua, gde se nalazi vojna baza u tom regionu, dok su preostala dva preletela iznad ostrva Penghu, gde se nalazi još jedna baza.

Međutim, kako dodaje britanska novinska agencija, mapa koju je prikazalo regionalno ministarstvo, prikazalo je samo jedan balon kako je preleteo Tajvan.

Ministarstvo, koje je prethodno reklo da veruje da su uglavnom meteorološki baloni, nije želelo da nagađa za šta su se sada koristili.

Ministarstvo odbrane iz Pekinga je prošle nedelje odbilo da komentariše pitanje o balonima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.