Izvor: RTS, 03.Apr.2009, 14:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Uz čokoladu se bolje računa
Konzumiranje čokolade poboljšava sposobnost mozga da rešava matematičke zadatke, pokazuje istraživanje grupe britanskih naučnika. Uspešniji studenti koji konzumiraju velike količine čokolade dok spremaju ispite.
Istraživanje grupe britanskih naučnika pokazalo je da konzumiranje čokolade vidno poboljšava sposobnost mozga da rešava matematičke zadatke.
Nakon ispijanja toplog kakao napitka, obogaćenog velikom količinom sastojaka iz čokolade, flavanola, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << volonteri koji su učestvovali u istraživanju, napamet su mnogo lakše obavljali razne matematičke operacije.
Volonteri su, takođe, daleko manje osećali umor ili iscrpljenost, zaključak je istraživanja čiji su rezultati predstavljeni na godišnjoj konferenciji Britanskog psihološkog društva u Brajtonu, na jugu Engleske.
Profesor Dejvid Kenedi, direktor Centra za istraživanje mozga i nutricionizam univerziteta Nortumbrija u Njukaslu i koautor studije, ističe da bi čokolada mogla da bude korisna u obavljanju izazovnih mentalnih zadataka.
Istraživanje je pokazalo da studenti koji konzumiraju velike količine čokolade dok se spremaju za ispite postižu bolje rezultate.
"Čokolada može da pomogne kada treba uložiti nešto veći napor, obaviti mentalno zahtevne zadatke", kaže profesor Kenedi.
Flavanoli, koji pripadaju grupi polifenola, pojačavaju protok krvi u mozgu.
U istraživanju je učestvovalo 30 volontera za koje se pokazalo da mnogo lakše i brže računaju nakon popijenog napitka, obogaćenog flavanolima, kao i da ne osećaju iscrpljenost nakon dužeg mentalnog napora.
Iako su volonteri dobijali količine flavanola koje se ne mogu naći u normalnoj ishrani, istraživači savetuju ljudima da u toku dana redovno konzumiraju što je više flavanola koji se, osim u čokoladi, nalaze u voću i povrću.
"Što više jedete voća i povrća i namirnica bogatim polifenolima, to će vaš mozak duže i bolje da funkcioniše", poručuje profesor Kenedi.