Uvek mi je drago da se sretnem sa Nikolićem i Vučićem

Izvor: B92, 30.Jun.2016, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uvek mi je drago da se sretnem sa Nikolićem i Vučićem"

Sarajevo -- Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da su odnosi Srba i Bošnjaka od ključne važnosti za BiH i za region.

Osim toga, on je rekao i da mu je uvek drago da se sretne s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mandatarom Aleksandrom Vučićem kako bi pokušao da popravi odnose.

"Bez obzira na to što se desilo na Balkanu, moramo popravljati odnose Bošnjaka i Srba, ta osovina je od krucijalnog značaja za stabilnost na celom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Balkanu. Tu se mora razgovarati, izneti stavovi, razmeniti informacije, inače počinju da rastu predrasude i nepoverenje, tako da mi je uvek drago sresti i sa Aleksandrom Vučićem i s Tomislavom Nikolićem, i pokušavati odnose s njima popravljati", rekao je Izetbegović u sinoćnoj emisiji "Intervju 20" na državnoj BHT1 televiziji.

Dodao je da političari moraju pomoći narodu, a da bi to uradili, odluke moraju donositi racionalno.

Upitan šta misli o dolasku predsednika Srbije Tomislava Nikolića u BiH, najavljenom za jesen, Izetbegović je rekao da je Nikolić u posetu trebalo da dođe još u aprilu.

"Gospodin Nikolić je tada ostao sam, kada je raspuštena Vlada. Kada su imali vanredne izbore u Srbiji on je bio jedini predstavnik vlasti i nije mogao da napušta Srbiju tako da tada nije došao”, kazao je on.

Izetbegović je podsetio da je Nikolić potom učestvovao na samitu Procesa Brdo-Brioni i tada je rekao da je spreman da dođe u Sarajevo već u oktobru ili novembru.

"Voleo bih da to bude u vremenu mog predsedavanja Predsedništvom, zbog bošnjačko-srpskih odnosa, ali zo je na njemu, pa kada bude spreman, mi ćemo ga rado ugostiti u Sarajevu", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Odnosi Srbije i BiH zaoštreni su od kako je nedavno načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da u Potočarima 11. jula nisu poželjni pojedinci i predstavnici institucija koje negiraju genocid, ali je istakao da uprkos tome ta opština želi dobru saradnju sa Srbijom.

Mandatar Aleksandar Vučić nakon toga je rekao da su predstavnici Srbije razumeli poruke iz Srebrenice i da ne žele da prave problem na komemoraciji u Potočarima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izetbegović: Kad Nikolić bude spreman, rado ćemo ga ugostiti

Izvor: N1 televizija, 30.Jun.2016

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović kaže da su odnosi Srba i Bošnjaka od ključne važnosti za BiH i za region i dodaje da mu je uvek drago da se sretne s predsednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem kako bi pokušao da popravi odnose..."Bez obzira...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.