Usvojeno: Nemačka i Kina...

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 12:36

Usvojeno: Nemačka i Kina...

Nemačka vlada je danas usvojila dugo očekivanu strategiju prema Kini, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade.

Dokument je usvojen nakon višemesečnih prepirki unutar tročlane vladajuće koalicije oko toga koliko treba pooštriti stav prema toj supersili.

Usvajanje strategije dolazi usled šireg pritiska na Zapadu da se smanji strateška zavisnost od Kine.

U prvoj nemačkoj Nacionalnoj strategiji o bezbednosti, koju je vlada ranije usvojila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navedeno je da je rivalstvo Nemačke sa Kinom poraslo poslednjih godina jer Peking sve više nastoji da iskoristi svoju ekonomsku moć kako bi promenio postojeci međunarodni poredak zasnovan na pravilima i potvrdio svoju regionalnu hegemoniju.

"Kina namerno koristi svoju ekonomsku moć da bi ostvarila političke ciljeve", navodi se u tom dokumentu i napominje da Peking ipak ostaje partner bez kojeg mnogi globalni izazovi i krize ne mogu da se reše.

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio da Berlin nastavlja da sarađuje sa Pekingom, ali da želi da izbegne zavisnost od njega. "Nastavljamo da sarađujemo sa Kinom, ekonomski i na zaštiti klime. Kineska strategija našim odnosima daje novi okvir", napisao je Šolc na Tviteru.

Dodao je da se Nemačka uvek bavi ključnim pitanjima, kao što su ljudska prava, vladavina prava i poštena konkurencija.

"Cilj nije da prekinemo vezu. Međutim, želimo da izbegnemo zavisnost u budućnosti. Sa kineskom strategijom odgovaramo na Kinu koja se menja i zauzima ofanzivniji stav", naveo je Šolc.

On je istakao da za Nemačku i dalje važi da "Kina jeste i ostaće partner, konkurent i sistemski rival".

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je, istim povodom, poručila da Berlin mora da smanji rizike u svojim odnosima sa Kinom. "Želimo da radimo zajedno sa Kinom, zato što nam nam je ona potrebna. Ali i mi u Evropi smo potrebni Kini", napisala je Berbok na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nemačka vlada usvojila strategiju o Kini: "Peking koristi ekonomsku moć da promeni MEĐUNARODNI POREDAK"

Izvor: Blic, 13.Jul.2023

Nemačka vlada je danas usvojila dugoočekivanu strategiju prema Kini, objavio je Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.