Usvojen Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku koji predviđa mogućnost da građani podnesu prigovor i žalbu ako smatraju da sudski proces predugo traje.

Prigovor se podnosi predsedniku suda, a on ima rok od dva meseca da na njega odgovori. Predsednik suda može da odredi jednog sudiju ili više da pored njega vode postupak i odlučuju o prigovorima.

Predsednik suda odluku donosi na osnovu izveštaja koje mu o sudskom postupku >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << podnose nadležni sudija i tužilac.

Stranka ima pravo na žalbu ako je njen prigovor odbijen ili ako predsednik suda o njemu ne odluči u roku od dva meseca od prijema prigovora. Pravo na žalbu je moguće i u slučaju ako je prigovor usvojen a procesne radnje za ubrzanje postupka se ne preduzimaju.

Zakonom je predviđeno i novčano obeštećenje koje može da iznosi od 300 do 3.000 evra.

Pravo na suđenje u razumnom roku ima svaka stranka u sudskom postupku, što uključuje i izvršni postupak, svaki učesnik po zakonu kojim se uređuje vanparnični postupak a oštećeni u krivičnom postupku, privatni tužilac i oštećeni kao tužilac samo ako su istakli imovinskopravni zahtev.

Javni tužilac kao stranka u krivičnom postupku nema pravo na suđenje u razumnom roku.

Skupština je danas usvojila i dopune Zakona o sudijama koje predviđaju da sudiji Vrhovnog kasacionog suda prestaje radni vek kada navrši 67 godina života.

Ta dva zakona bila su skupštinskoj proceduri po hitnom postupku pa su danas odmah po razmatranju zakona u pojedinostima poslanici o njima glasali, a razmatranje preostalih tačaka tekuće sednice nastaviće sutra u 10.00 časova.

Poslanici sutra treba da razmatraju amandaman na Predlog zakona o privatnom obezbeđenju.

Na dnevnom redu sednice je i potvrdjivanje Protokola broj 15 kojim se menja Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Sporazum Vlada Srbije i Ruske Federacije o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i Sporazum vlada Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.